ouderschap en zorg Ontspanning mantelzorg
Toeslagen checken bij levensveranderingen

Toeslagen checken bij levensveranderingen

[Persbericht] Meer dan de helft van de Nederlanders heeft recht op toeslagen. Ontvang jij ook toeslagen om een deel van je kosten voor zorg of huur te betalen? Kijk dan regelmatig of je gegevens nog kloppen via Mijn toeslagen op toeslagen.nl. En geef veranderingen, bijvoorbeeld als je minder gaat werken, meteen door. Zo verklein je de kans dat je te veel of te weinig toeslag krijgt. Om iedereen die toeslag ontvangt hierop te wijzen en te helpen bij het doorgeven van veranderingen, start Dienst Toeslagen de campagne 'Check. Pas aan. En door'. Hoog tijd voor toeslagen checken dus!

Toeslagen checken belangrijk Toeslagen checken, aanpassen en door

In een jaar kan veel gebeuren. Misschien ga je van een koophuis naar een huurhuis, stop je met werken of ga je minder werken. Dan is het belangrijk dat je je gegevens aanpast via Mijn toeslagen. Coert Kleijwegt, directeur Dienst Toeslagen: “Veel mensen gaan ervan uit dat Dienst Toeslagen veranderingen in het leven van mensen automatisch doorkrijgt, zoals verandering van loon. Maar dat is niet zo.

"Veranderingen moet je zelf doorgeven".

Veranderingen moet je zelf doorgeven. Alleen dan wordt de hoogte van jouw toeslag aangepast op je nieuwe situatie. Geef je geen veranderingen door, dan wordt pas na afloop van het jaar duidelijk dat je situatie anders was. En dat je te veel of te weinig toeslag hebt gekregen. Kreeg je te weinig toeslag? Dan krijg je dat alsnog. Heb je te veel gekregen? Dan moet je dat terugbetalen. Daarom is het belangrijk dat je zelf regelmatig je gegevens checkt en veranderingen doorgeeft.”

Vijf tips toeslagen Vijf tips om je op weg te helpen:

1. Check welke veranderingen jij moet doorgeven

Misschien ga je van een koophuis naar een huurhuis, stop je met werken of ga je minder werken. Dat heeft allemaal invloed op je toeslag. Kijk op toeslagen.nl welke veranderingen je moet doorgeven.

2. Bereken jouw inkomen voor je toeslagen met de rekenhulp.

Hoeveel toeslag je krijgt, hangt onder andere af van jouw inkomen. Gebruik de rekenhulp om jouw inkomen voor toeslagen te berekenen.

3. Pas je gegevens aan via Mijn toeslagen op toeslagen.nl.

Hoe sneller je een verandering doorgeeft, hoe beter. Dan wordt jouw toeslag aangepast op je nieuwe situatie. Als je jouw nieuwe inkomen bijvoorbeeld pas twee maanden later doorgeeft, krijg je misschien twee maanden lang te veel of te weinig toeslag. Zie Mijn toeslagen!

4. Krijg je meerdere toeslagen? Je hoeft je gegevens maar één keer aan te passen.

Verandert bijvoorbeeld je inkomen? Dan hoef je jouw inkomen maar één keer te veranderen op Mijn toeslagen. Dienst Toeslagen past dan al jouw toeslagen aan op je nieuwe situatie. Heb je een toeslagpartner, bijvoorbeeld omdat je getrouwd bent of samen een koophuis hebt? Vergeet dan niet om veranderingen in het inkomen van jouw toeslagpartner ook door te geven. Twijfel je of je een toeslagpartner hebt? Check het op toeslagen.nl.

5. Flexibel inkomen? Controleer regelmatig of je inkomen nog klopt.

Doe dat bijvoorbeeld elke drie maanden. Weet je nog niet goed hoeveel je gaat verdienen? Schat je inkomen dan iets hoger in. Hoe hoger je inkomen, hoe minder toeslag je kunt krijgen. Zo verklein je de kans dat je te veel toeslag krijgt en moet terugbetalen.

proefberekening Nog geen toeslagen? Check deze tip!

Ontvang jij nog geen toeslagen en verandert er iets in je leven? Misschien heb je recht op toeslagen. Maak een proefberekening om te zien op welke toeslagen jij mogelijk recht hebt.

Meer weten over toeslagen checken?

Kijk op toeslagen.nl voor meer informatie over de verschillende toeslagen. Staat je vraag er niet bij of heb je hulp nodig bij het doorgeven van wijzigingen? Maak dan een afspraak bij een toeslagenservicepunt. Kijk op toeslagen.nl/hulp welke er bij jou in de buurt zijn.

Meer tips voor gezonde financiën voor zorg en wonen lees je via de Rubriek Financiën >>

Tekst en visual Toeslagen checken: persbericht met campagnebeeld van PR-bureau HvdM.

23-11-2022

Tags: Toeslagen controleren Financiën Zorg Wonen

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl