ouderschap en zorg Ontspanning mantelzorg
Zo kan je je sociale vaardigheden verbeteren

Zo kan je je sociale vaardigheden verbeteren

Hoewel je het misschien al doorhebt, is het ook echt waar; je leven wordt een stuk eenvoudiger wanneer je de goede sociale vaardigheden onder de knie hebt. Toch vragen mensen zich soms af wat het belangrijke doel achter sociale vaardigheden is. Eigenlijk is die vraag makkelijk te beantwoorden. Je leven draait namelijk om mensen. Overal waar je bent, waar je naartoe gaat, zal je te maken hebben met mensen tenzij je in 'the middle of nowhere' woont. Het contact met andere mensen is daarom ook zo belangrijk. Andere mensen laten je lachen, laten je liefde voelen en kunnen een troostende schouder zijn. Je sociale vaardigheden verbeteren, zal je leven dus een stuk eenvoudiger maken. Het is daarom aan te raden om er aandacht aan te schenken met deze tips.

lichaamshouding Je lichaamshouding is enorm belangrijk

Ten eerste is het ontzettend belangrijk om te weten dat je lichaamstaal maar liefst 50 procent van jouw communicatie overbrengt naar de anderen. Dat is enorm veel! Het is daarom belangrijk dat je een zelfverzekerde lichaamshouding hebt. Hoe zorg je ervoor dat jouw lichaamshouding zelfverzekerd overkomt? Zorg er voor dat je mensen in de ogen aankijkt wanneer je met ze praat, maar zorg er wel voor dat je dit niet té veel doet. Daarnaast is het ook belangrijk om met je handen te praten. Hierdoor wordt lichaamshouding wat minder statisch en juist dynamischer. Wanneer je een open lichaamshouding hebt, zul je al snel genoeg merken dat mensen veel makkelijker ook vanuit zichzelf contact met je zullen maken.

goed luisteren Luister goed naar de ander en stel vragen

Naast je lichaamstaal en houding is het ook heel belangrijk dat je oprecht geïnteresseerd bent. In sommige gevallen zal het onderwerp je misschien niet helemaal liggen, maar ook op deze momenten is het belangrijk om goed te luisteren. Desnoods dwing je jezelf om op te letten en te luisteren. Zelf zou je het ook heel fijn vinden als je ziet dat de ander oprecht geïnteresseerd is in jouw verhaal. Je kunt na het aanhoren van zijn of haar verhaal ook goede, interessante vragen stellen. De mens vindt het nou eenmaal geweldig om over zichzelf te vertellen. Luister ook goed naar het gesprek zodat je interessante vragen kunt stellen. Dit is voor de ander ook een soort bevestiging dat je goed geluisterd hebt naar zijn verhaal.

Sociale vaardigheden verbeteren groeten Maak er een gewoonte van om te begroeten

Je kunt je sociale vaardigheden ook naar een hoger level brengen door simpelweg dagelijks te oefenen. Overal waar je komt, zal je mensen tegenkomen. Probeer ook deze mensen eens te begroeten. Je hoeft hiervoor nog geen eens iets te zeggen; een glimlach kan al genoeg zijn. Wanneer je op een verjaardag bijvoorbeeld bent, is het belangrijk om juist wel iedereen te begroeten met woorden zoals ‘Goedemorgen, gefeliciteerd met de verjaardag van je neefje.’ bijvoorbeeld. Durf mensen daarnaast ook bijvoorbeeld een hand te geven wanneer hier het moment voor is. Doordat je dit steeds vaker en vaker doet, zal je merken dat het op een gegeven moment steeds normaler wordt én zelfs een goede gewoonte wordt.

Professionele jeugdhulp Professionele jeugdhulp

Voor kinderen waar sociale vaardigheden een belemmering in het dagelijks functioneren vormen, is er professionele ondersteuning mogelijk. Zo biedt het academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Karakter op verwijzing een sociale vaardigheidstraining aan kinderen en jongeren:

Karakter heeft locaties in Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg.

Meer tips over sociale vaardigheden verbeteren lees in in de Rubriek Sociaal contact >>

Foto Sociale vaardigheden verbeteren door Lukas via Pexels.

14-11-2022

Tags: Sociale vaardigheden verbeteren

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl