ouderschap en zorg Ontspanning mantelzorg
Zo kan je sneller herstellen met fysiotherapie

Zo kan je sneller herstellen met fysiotherapie

Er zijn tal van redenen waarom je fysiotherapie nodig kunt hebben. Of het nu gaat om een sneller herstel na een operatie, het overwinnen van een ongeval of hulp bij sporttherapie: fysiotherapie kan een krachtig middel zijn om je weer op de been te helpen. Wat de reden ook is, de meeste mensen willen hun sessies maximaliseren om sneller beter te worden. Daar sta je niet alleen in; het aantal patiënten dat van fysiotherapie gebruik maakt in Nederland is inmiddels boven de 4 miljoen gestegen terwijl het gemiddeld aantal behandelingen per patiënt juist afneemt. Ook de gemiddelde kosten dalen, zo blijkt uit onderzoek in 2021 van branchevereniging KNGF. Hier zijn een paar tips die helpen het meeste uit je fysiotherapie te halen en de hersteltijd te verbeteren.

communicatie fysiotherapeut 1. Communiceer open met je fysio

Open zijn naar je fysiotherapeut is een goede manier om de effectiviteit van de behandeling te maximaliseren. Het is altijd belangrijk om goed met je therapeut te communiceren. Met je open wijze van praten, laat je je fysio weten als iets pijn doet of als je moeilijkheden ondervindt tijdens de behandeling. Het is gebruikelijk dat oefeningen enig ongemak veroorzaken bij het trainen van lichaamsdelen die nog niet volledig hersteld zijn. Als je echter meer dan een licht ongemak ervaart, deel dat dan direct. Je fysiotherapeut kan de oefening aanpassen of een andere aanpak proberen. Vergeet niet dat therapeuten er zijn om te helpen. Het delen van problemen helpt hen juist daarbij!

dagboek fysiek 2. Maak aantekeningen

Een dagboek bijhouden helpt niet alleen om je angsten te beheersen; het is ook een goede manier om je vooruitgang bij te houden naarmate je beter wordt. Zie het als een manier om een actieve partner te zijn in je revalidatieproces. Je kunt je aantekeningen ook gebruiken om pijn bij te houden die tijdens de therapie opspeelt.

Deel je bevindingen met je therapeut, vooral als je pijn of zwakte voelt tijdens het sporten. Deze informatie helpt je therapeut je vooruitgang bij te houden en stelt hem of haar in staat je therapie af te stemmen op je behoeften voor een effectievere genezing. Je dagboek is ook een goede manier om jezelf gemotiveerd en hoopvol te houden. Herstel gaat vaak langzaam; een concreet verslag van je vooruitgang helpt je te zien hoe ver je bent gekomen. Terwijl je herstelt, is het ook cruciaal dat je voor je geestelijke gezondheid zorgt. Noteer hoe je je voelt (blij, verdrietig, hoopvol) om je mentale toestand in de gaten te houden.

behandelplan 3. Hou je aan het behandelplan

Hoeveel afspraken je maakt voor therapie hangt vaak af van de blessure. Lichte blessures hebben misschien maar een paar sessies nodig, terwijl ernstigere blessures enkele weken of maanden kunnen duren. Hoe lang de therapie ook duurt, het is van vitaal belang dat je je behandelplan volgt om optimale resultaten te zien. Zorg ervoor dat je je afspraken geheel nakomt en je oefeningen doet om genezing te bevorderen. Dit is namelijk de sleutel tot een snel herstel. Sla geen sessies over; zorg ervoor dat je op schema blijft wat betreft herstel. Een veel voorkomende reden die veel patiënten opgeven voor het niet nakomen van afspraken is een plotselinge toename van de pijn. De fysiotherapeut heeft echter de vaardigheden om te helpen op dagen dat de pijn de kop opsteekt. Bezoek je therapeut zodat hij de behandeling voor die dag kan aanpassen om de pijn aan te pakken en te verzachten.

doel fysiotherapie 4. Doelen stellen

Een belangrijk onderdeel van het herstelproces is jezelf concrete doelen stellen om naartoe te werken. Denk na over wat je wilt nadat je klaar bent met revalideren. Wil je weer kunnen sporten, of gewoon gemakkelijker uit je stoel kunnen komen? Wat je doel ook is, je therapeut kan je helpen de behandeling af te stemmen op je behoeften en je helpen om dat doel te bereiken. Wees realistisch met je doelen en pas je verwachtingen erop aan. Hou ook je doelstellingen op korte termijn in gedachten. Zelfs de kleine overwinningen zijn belangrijk: ze dragen uiteindelijk bij aan je doel op lange termijn.

makkelijke kleding 5. Draag comfortabele kleding

Bij medische ingrepen maakt de kleding die je draagt vaak een groot verschil in je ervaring en de resultaten van de therapie. Draag dus comfortabele kleding tijdens de therapiesessies. Kies iets dat ademt en waarin je je gemakkelijk kunt bewegen en waarvan je het niet erg vindt als het een beetje vuil wordt. Therapie omvat vaak rekoefeningen om de gewrichten en spieren te stimuleren, dus draag kleding die de beweging niet belemmert. 

Sneller herstellen 6. Maak je huiswerk

Fysiotherapie houdt niet op als je de praktijk verlaat. Therapeuten geven je vaak extra oefeningen mee die je thuis moet doen om je te helpen om je kracht te behouden. De meeste mensen zien hun therapeut maar één of twee keer per week, dus de thuisoefeningen helpen je om zelf vooruitgang te boeken. De oefeningen verbeteren ook je spierkracht en gewrichtsmobiliteit, zodat je weer op je oude fitnessniveau geraakt. Je zult niet direct resultaten zien, dus het is van vitaal belang dat je er de benodigde tijd in steekt als je enige vooruitgang wilt zien.

therapie geduld 7. Wees geduldig

Het is normaal dat veel patiënten meteen weer hun oude krachtniveau willen bereiken. Veel patiënten, vooral de actieve, willen het liefst weer hun normale routine van sporten oppakken. Maar het is belangrijk om het rustig aan te doen terwijl je herstelt. Je lichaam heeft tijd nodig om te rusten en te herstellen. Ook moet je jezelf voldoende tijd geven om je vroegere fitnessniveau weer op te bouwen. Wees geduldig en volg de instructies van je therapeut om in een gezond tempo te herstellen.

oefeningen fysio

Het is vooral belangrijk dat je de instructies voor thuisoefeningen opvolgt. Het kan verleidelijk zijn om stiekem een paar extra oefeningen te doen of het gewicht te verhogen, maar die oefeningen zijn ontworpen voor je huidige conditie. Hou je aan wat je is opgedragen om te voorkomen dat je je lichaam belast terwijl het nog niet volledig is hersteld. Manuele therapie margraten stelt dan ook terecht:

'Onze ervaring is dat het beste behandelresultaat ontstaat door samenwerking tussen jou en de behandelend fysiotherapeut.'

toekomst 8. Bereid je voor op de toekomst

Een voordeel van fysiotherapie is dat het je helpt voorkomen dat je opnieuw geblesseerd raakt. Stel je fysiotherapeut de juiste vragen om jezelf te beschermen en soortgelijke blessures in de toekomst te voorkomen:

Het is vooral belangrijk voor sporters om te kijken naar manieren om sportblessures te voorkomen. Als sporter is je gezondheid je belangrijkste bezit.

Therapie is meer dan je weer op volle sterkte brengen; het gaat er ook om u het 'waarom' achter de behandeling te leren om je te helpen jezelf te beschermen. Hier en nu een extra stap zetten is een goede manier om ook na de behandeling goed voor jezelf te zorgen. Het is altijd in je eigen belang om wat moeite te doen voor je behandelplan. Hoe serieuzer je je therapiesessies neemt, hoe sneller je je oude leefwijze weer kunt oppakken.

Sneller herstellen met fysiotherapie?

Je fysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij je genezing, maar dat doe je zelf dus ook. Een open communicatie met je  therapeut en jezelf verantwoordelijk houden voor je herstel zijn echt goede manieren om fysiotherapie nog effectiever te maken. Houd deze tips daarom in gedachten om jezelf op weg te helpen naar herstel en een nieuwe start te maken.

Meer gezonde tips voor eerstelijnszorg lees in je via de Rubriek Zorg >>

Foto Sneller herstellen met fysiotherapie via Pexels: Fysio staand door Yan Krukov | Krachtoefening door Kampus Production.

04-04-2023

Tags: Fysiotherapie Zorg Herstel

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl