ouderschap en zorg Ontspanning mantelzorg
Zo zorg je voor meer beweging in je leven

Zo zorg je voor meer beweging in je leven

Uit onderzoek is gebleken dat Nederlanders te weinig bewegen. Slechts de helft van de Nederlanders haalt de beweegnorm. Dit heeft een grote impact om de algehele maatschappij, want meer beweging is van levensbelang. Niet alleen zorgt het dat je er fysiek goed bijstaat, ook helpt het je mentaal. Daarom is het belangrijk dat Nederlanders meer bewegen, maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want voor veel mensen is de drempel hoog om meermaals per week matig intensief te bewegen. Hoe ga je dan toch meer bewegen? Daar gaan wij je bij helpen. Zo haal jij met onderstaande tips gegarandeerd de beweegnorm.

bewegen belangrijk Waarom is bewegen zo belangrijk?

Bewegen is voor iedereen, ongeacht je leeftijd van groot belang. Dit komt doordat bewegen je gezonder maakt en je gelukkiger bent. Als je te weinig beweegt kan dit namelijk leiden tot gezondheidsproblemen. Vooral op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, dementie, depressies en spierziekte heb je een vergrote kans wanneer je weinig beweegt. Onderzoek schatte het aantal Nederlanders dat jaarlijks overlijdt door een tekort aan beweging op zo’n 8.000. Wanneer deze mensen meer zouden bewegen zouden veel van hen waarschijnlijk nog geleefd hebben. Daarom is het dus zo belangrijk voldoende te bewegen, want zo verminder je ook de druk op de zorg.

bewegen frequentie Hoeveel moet je per week bewegen?

De overheid heeft richtlijnen opgesteld om te bepalen hoeveel je per week moet bewegen om gezond te blijven. Zeer recent zijn deze richtlijnen aan de hand van nieuw onderzoek nog bijgesteld. De richtlijnen voor meer beweging schrijven voor dat je minstens 150 minuten per week matige intensieve beweging moet bezigen en dat ouderen minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten moeten ondernemen. Maar dagelijks bewegen is ook gezond natuurlijk! Tevens is het belangrijk niet teveel stil te zitten. Verder geldt dat bewegen goed is, maar meer bewegen nog veel beter. Voor kinderen gelden net wat andere richtlijnen, zij moeten meer bewegen om gezond te blijven.

wanneer bewegen Benut productieve en praktische momenten

Een makkelijke manier om snel meer te bewegen is door productieve momenten nog productiever te maken. Ga bijvoorbeeld wanneer je een telefonisch gesprek hebt een rondje lopen. Vertraging op het station? Loop dan een rondje in plaats van stil te blijven staan. Maar je kunt praktische momenten ook vaak beter benutten. Ga bijvoorbeeld eens een rondje lopen wanneer je net uit bed komt. Of ga standaard na het eten een half uurtje lopen. Als je dit driemaal per week doet maak je al een groot verschil. Je kunt echter ook je ritme aanpassen en vaker de fiets nemen naar werk of wisselen van een zittend naar een staand bureau.

sport en bewegen Maak er een sport van meer te bewegen

Bewegen kan bijna altijd, vaak zelf ook tijdens het werk. Benut deze tijd daarom en maak er een sport van extra bewegen als een uitdaging te zien. Probeer bijvoorbeeld jezelf te pushen zoveel mogelijk te bewegen en ga hierin een wedstrijd aan met familie of vrienden. Of ga vaker lopen met een vriend/vriendin, ga vaker de tuin in of doe ‘s ochtends een dansje. Zo maak je meer bewegen ook nog eens leuk en zit je lekkerder in je vel. Want meer bewegen is ook van groot belang voor je mentale gezondheid. Zo versterken de effecten elkaar weer.

Nog meer beweging

Met deze tips zet je je vast meer meer plezier in beweging zodat je je ook snel fitter zult voelen. Meer activerende tips lees je via de Rubriek Beweging >>

Foto Meer beweging door Ketut Subiyanto via Pexels.

08-10-2022

Tags: Meer beweging Lichaam bewegen

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl