ouderschap en zorg Ontspanning mantelzorg
Klassieke ouderschapstips als blijvertjes

Klassieke ouderschapstips als blijvertjes

De technologie ontwikkelt zich tegenwoordig in een duizelingwekkend tempo. Dat gaat bijna net zo snel als dat kinderen uit hun schoenen groeien. In deze moderne wereld zijn veel vaders en moeders toch gewoon op zoek naar gedegen, ouderwets advies. Er valt namelijk veel te kiezen maar besef dat, ook al er dingen veranderen, er veel opvoedkundige zaken lekker gewoon hetzelfde blijven. ZoZorgje.nl neemt je graag mee in de klassieke ouderschapstips van psycholoog Steinberg.

Basisaanpak houdt stand

De nieuwste gadgets of de laatste trends zijn niet van een invloed op de basisaanpak bij het opvoeden van kinderen. Zo biedt psycholoog Steinberg in zijn 'The Ten Basic Principles of Good Parenting' (lees Tien basisprincipes van goed ouderschap) inzichten die van toepassing zijn op kinderen in elke fase. Let op onze woorden: deze houden door de eeuwen heen stand! Met deze auteur zitten we wel goed; hij is hoogleraar psychologie aan de Temple University en expert in de ontwikkeling van adolescenten.

Een van de punten van zijn boek is om niet mee te gaan in vluchtige trends en het nieuwste opvoedingsadvies. Hij richt zich louter tot wat de wetenschap ons heeft verteld over de effectieve manieren om kinderen op te voeden:

klassieke ouderschapstips steinberg

10 Klassieke ouderschapstips

Zijn basisadvies is je kind veel liefde, aandacht en respect te geven. Hier volgen enkele van Steinberg's beproefde tips uit zijn (helaas alleen Engelstalige) boek:

wat je doet 1. Wat je doet is belangrijk

In de eeuwenoude strijd tussen 'nature' en 'nurture is de omgeving waarin je je kind opvoedt net zo belangrijk voor zijn succes als erfelijkheid.

"Er is geen belangrijkere invloed op de ontwikkeling van je kind dan jijzelf, inclusief de genen van je kind. Wat jij doet, is belangrijk. Zeg dat elke dag tegen jezelf", schrijft Steinberg. Geef het goede voorbeeld en onderschat je macht om de keuzes van je kind te beïnvloeden niet. Als je opvoedingsfouten maakt (en die maakt iedereen), geef ze dan toe en pak de draad weer op.

liefdevol zijn 2. Je kunt niet te liefdevol zijn

Het is wetenschappelijk onmogelijk om een kind met liefde te verwennen, dus neem ze in je armen en overlaad ze met knuffels en complimentjes.

"Kinderen hebben veel lichamelijke affectie van hun ouders nodig; niet alleen als baby, maar gedurende de hele kindertijd en adolescentie," schrijft Steinberg. Kinderen ontwikkelen een sterk gevoel van eigenwaarde door de zekerheid van oprechte liefde, zegt hij, en niets kan dat vervangen.

betrokkenheid 3. Wees betrokken bij het leven van je kind

Tijd doorbrengen met je kind is nooit verspild en het maakt niet uit wat je samen doet, maar hoe je het doet. Volgens Steinberg wordt 'quality time' gedefinieerd door een gemoedstoestand, niet door een reeks activiteiten. Mis geen enkele kans om betrokken te raken bij de interesses en de academische wereld van je kind.

"De sterkste en meest consistente voorspeller van de geestelijke gezondheid, aanpassing, geluk en welzijn van kinderen is de mate van betrokkenheid van hun ouders in hun leven," schrijft Steinberg.

ouderschap flexibel 4. Pas je ouderschap aan je kind aan

Ook al zijn goede opvoedingspraktijken universeel, ze moeten worden aangepast aan de individuele kenmerken van elk kind in een gezin - en aan de veranderingen van elk kind in de loop van de tijd. Maak er een punt van om elke ontwikkelingsfase te leren kennen voordat je kind deze bereikt. En naarmate je kind groeit, creëer je situaties waarin je gebruik maakt van zijn aangeboren sterke punten en vermijd je situaties die zijn zwakke punten accentueren.

regels en grenzen 5. Stel regels en grenzen

Structuur geeft kinderen een veilig gevoel. Na verloop van tijd helpt het stellen van grenzen je kind om zijn eigen gedrag te sturen. Als je grenzen stelt, wees dan streng maar rechtvaardig. Leg uit dat je regels hebt met een reden. Als jouw richtlijnen gebaseerd zijn op wat logisch is, is de kans groter dat je kind meewerkt.

onafhankelijkheid stimuleren 6. Help de onafhankelijkheid van uw kind te bevorderen

Volgens Steinberg hebben kinderen een mix van vrijheid en beperkingen nodig. Kies uw strijd en keur de keuzes van je kind van tevoren goed. Help hem of haar bij het nemen van moeilijke beslissingen, prijs goede keuzes en laat je kind af en toe leren van slechte keuzes. Geef vooral de ruimte om te groeien, dat maakt ze zelfstandiger.

Wees consequent 7. Wees consequent

De eenvoudigste manier om een kind te leren zich netjes te gedragen, is om van goed gedrag een gewoonte te maken waar het niet eens over na hoeft te denken. Stel routines op, zorg dat je één front vormt en geef aan wat niet onderhandelbaar is.

"Als je regels van dag tot dag op een onvoorspelbare manier variëren, of als je ze slechts met tussenpozen handhaaft, is het wangedrag van je kind jouw schuld, niet de zijne," aldus Steinberg. Consequent zijn, betekent echter niet dat je star moet zijn.

"Het verschil is dat consequente discipline wordt aangepast aan de situatie, terwijl rigide discipline hetzelfde is ongeacht de omstandigheden," zegt Steinberg.

geen harde discipline 8. Vermijd harde discipline

Gebruik nooit fysieke straffen of verbaal geweld. Straf niet als je boos bent. De juiste manier om te straffen moet vijf elementen bevatten, zegt Steinberg, meestal in de volgende volgorde:

  1. Identificeer de specifieke handeling die verkeerd was
  2. Beschrijf de impact van het wangedrag
  3. Stel alternatieven voor het ongewenste gedrag voor
  4. Geef duidelijk aan wat de straf zal zijn en
  5. Laat je kind weten dat je de volgende keer beter verwacht.

Lees ook de visie en tips van Claire's Mission in opvoeden zonder straf en belonen.

opvoedregels 9. Leg je regels en beslissingen uit

Wees duidelijk over wat je van je kind wilt, en leg de lat hoog. "Goede ouders hebben verwachtingen van wat ze willen dat hun kind waarmaakt", schrijft Steinberg. Gebruik redelijke, logische en consequente uitleg die aansluit bij wat je kind kan begrijpen, en luister vervolgens naar hem of haar. Luisteren naar het standpunt van je kind geeft haar het gevoel dat ze deel uitmaakt van het besluitvormingsproces.

respect 10. Behandel je kind met respect

Het is belangrijk dat je je kind dezelfde beleefdheid geeft die je ieder ander zou bieden. Je kunt daarmee beginnen bij je volgende gesprek. "Wanneer onderzoekers kinderen en adolescenten vragen om de dingen te noemen die ze anders zouden willen in hun gezinsleven, is een van de belangrijkste dingen op de lijst bijna altijd dat ze zouden willen dat hun ouders meer tijd zouden besteden aan gewoon met hen praten," schrijft Steinberg. Dus let goed op, vraag je kind wat ze denkt en voelt op een manier die meer vraagt dan antwoorden in één woord, en onderbreek niet. Ze zal leren anderen te behandelen zoals jij haar behandelt.

Klassieke ouderschapstips nuttig?

Leven met regels in je hand is natuurlijk wel lastig maar je bewust zijn van wat er beter kan, helpt altijd. Dat er elk jaar weer nieuwe deskundigen opstaan helpt daarbij weer niet daarom deze klassieke opvoedbasis dan kom je al een heel eind als welwillende ouder.

Steeds meer tips lees je in de Rubriek Ouderschap >>

Bronnen Klassieke ouderschapstips: Steinberg's boek 'Tien basisprincipes van goed ouderschap' (vrij vertaald)

Visuals Klassieke ouderschapstips: sfeerbeeld door Josh Willink via Pexels | Boekcover via Bol.com

 

25-08-2023

Tags: Ouderschap

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl