ouderschap en zorg Ontspanning mantelzorg
Zo help je je kind zelfstandiger te worden

Zo help je je kind zelfstandiger te worden

Wanneer kinderen ouder worden, worden ze vaak ook steeds zelfstandiger. Je zoon van twaalf zal zich namelijk veel verstandiger en zelfstandiger gedragen dan je dochter van acht. Dit is eigenlijk terug te leiden naar onze natuurlijke intuïties. Kinderen en jongeren willen zich namelijk van nature al zelf ontwikkelen. Wanneer jij als ouder van het kind de voldoende ruimte geeft, merk je al snel genoeg dat je kind de kans pakt om zelfstandiger te worden. Van ervaringen leert je kind namelijk het meest én wordt je kind ook steeds zelfstandiger. Wist je dat je als ouder de zelfstandigheid van je zoon of dochter kunt stimuleren? Hieronder worden een aantal tips toegelicht, die je als ouder kunt toepassen.

laten spelen Laat je kind lekker spelen

Ten eerste is het heel erg belangrijk om te weten dat (buiten) spelen één van de meest belangrijke elementen is om de zelfstandigheid van je kind te stimuleren. Het is niet voor niets onderdeel van klassiek ouderschap. Wanneer kinderen namelijk spelen, leren ze altijd. Het is dus van essentieel belang dat je als ouder ervoor zorgt dat de omgeving van je kind uitdagend is. Zorg er dus voor dat je kind genoeg ruimte heeft om zichzelf te ontdekken maar vooral ook de wereld om zich heen. Daar draagt buitenspeelgoed aan bij. Het buitenspelen met andere leeftijdsgenootjes kan ook voor een boost zorgen in de zelfstandigheid van je zoon of dochter. Het buitenspelen met andere kinderen neemt namelijk de nodige uitdagingen met zich mee voor je kind. Zo moet je kind communiceren, overleggen en spelletjes bedenken.En heb je een lange autorit voor de boeg? Bekijk dan eens deze tips lange autorit kind, dat maakt het leuker en leerzamer.

rustig aan doen Je kind zelfstandiger? Doe het soms wat rustiger aan

Als ouder zijnde wil je vaak dat je kind goed meeloopt met de rest van zijn leeftijdgenootjes. Je vindt het dan vaak vervelend en naar om te zien dat andere leeftijdgenootjes bijvoorbeeld wel al kunnen lopen, tandenpoetsen of fietsen. Het is belangrijk dat je onthoudt dat dit helemaal geen reden tot paniek is. Je zult het gewoon met jouw zoon of dochter iets langzamer moeten opbouwen en dat is helemaal niet erg. Stel je eens voor dat je kind nog niet goed zelf ze tanden kan poetsen. Op dit soort momenten is het belangrijk om deze activiteit in stapjes op te delen. Vraag bijvoorbeeld wat de eerste stap is bij tandenpoetsen. Weet hij of zij het niet? Vertel het hem dan of doe het voor.

kind zelfstandiger ontdekken Laat je kind de buitenwereld zien en ontdekken

Het is daarnaast ook zeker aan te raden om meer van de buitenwereld te laten zien aan je kind. Hoewel dit misschien nu wat vaag klinkt, is de tip ontzettend belangrijk. Wanneer je bijvoorbeeld naar de bakker gaat in het dorp, is het aan te raden om je kind eens mee te nemen. Na een aantal keer kun je dan bijvoorbeeld vragen of hij of zij een keer wil bestellen. Hierdoor leert het kind in praktijk te communiceren waardoor je zijn of haar zelfstandigheid stimuleert. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het afrekenen bij de kassa. Wanneer je kind net heeft leren rekenen, is het een hele uitdaging voor je kind om dit in praktijk óók toe te passen.

Kinderen zelfstandiger belangrijk?

Daar kan je dus echt aan bijdragen. Meer nuttige tips rond opvoeden en opgroeien vind je in de Rubriek Ouderschap >>

Foto kind zelfstandiger door Michael Morse via Pexels.

05-11-2022

Tags: Kind zelfstandiger Ouderschap

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl