ouderschap en zorg Ontspanning mantelzorg
Een goed gesprek over het levenseinde

Een goed gesprek over het levenseinde

Familieleden, vrienden en verpleegkundigen zouden veel vaker gesprekken moeten voeren over het levenseinde van iemand. Dit moet vooral vaker gebeuren wanneer het al bijna zeker is dat diegene binnen nu en een korte tijd zal overlijden. Een gesprek voeren over het levenseinde is niet altijd even makkelijk. Je moet namelijk een kwetsbaar onderwerp aankaarten, namelijk de dood. Niet iedereen is ook even goed voorbereid op de dood. De één is super bang om dood te gaan terwijl de ander zich hier makkelijk aan kan overgeven. Hoe voer je het beste zo’n gesprek over de dood en het levenseinde? Hieronder worden een aantal tips gegeven die het gesprek over het levenseinde kunnen versimpelen voor zowel familieleden en vrienden als voor dokters en verpleegkundigen.

wens gesprek over het levenseinde Alert zijn op algemene signalen

Wanneer iemand ouder wordt, zal je merken dat er steeds meer lichamelijke klachten ontstaan. Dit is natuurlijk meer dan logisch omdat het lichaam ouder wordt en steeds meer moeite heeft om te functioneren. Op een gegeven moment kan het zelfs zover komen dat er ziekenhuisopnames plaatsvinden bijvoorbeeld. Op dit soort momenten is het belangrijk om alert te zijn. Het einde van iemand kan dan namelijk zomaar heel dichtbij komen. Het is belangrijk dat je dus op dit soort momenten ook de kans pakt om te praten over het levenseinde. Je weet namelijk nooit hoe lang iemand nog heeft wanneer hij of zij snel achteruit gaat. Wees dus alert en wacht ook niet te lang af.

hulp van buitenaf Zoek hulp van buitenaf wanneer je het lastig vindt

Je kunt daarnaast ook altijd hulp van buitenaf zoeken wanneer je het lastig en moeilijk vindt om te praten met iemand over het levenseinde. Het is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Je kunt bijvoorbeeld documentaires kijken over sterfelijkheid en het levenseinde. De documentaire Being Mortal gaat bijvoorbeeld over sterfelijkheid. Na het kijken van zo’n documentaire zal je meer inzichten hebben over aspecten van sterfelijkheid en het levenseinde. Daarnaast kun je natuurlijk ook altijd professionele hulp inschakelen. Zo kun je aankloppen bij verschillende psychologen die dag en nacht paraat staan om jou hierbij te helpen. Dokters, artsen en verpleegkundigen hebben vaak ook kennis over het voeren van dit soort gesprekken. Schroom dus niet om hulp van buitenaf te zoeken wanneer je het alleen even niet weet.

gesprekskaart Gebruik maken van de gesprekskaart

Uitgezaaide kanker in beeld: Praten over het levenseinde van NFK-kanker

Daarnaast kun je de degene die in zijn laatste levensfase zit ook een handje helpen. Je kunt namelijk deze persoon bekend maken met de Gesprekskaart ontwikkeld door het NFK i.s.m. (palliatieve) patiënten en Pharos. Deze gesprekskaart is vooral gemaakt voor mensen die weten dat zijn ongeneeslijk ziek zijn. De wil patiënten stimuleren om juist in de laatste fase de eigen wensen na te denken. Het draait hierbij om de levensverwachting zelf. Wil jij als patiënt zijnde weten wanneer ongeveer het einde er aan zit te komen of wil je dit juist niet weten? Daarnaast kun je op de gesprekskaart ook vragen vinden over eventuele wensen. Zo’n gesprekskaart kan een goed steuntje in de rug zijn voor de mensen die het lastig vinden om zo’n gesprek te houden.

Meer voor een gesprek over het levenseinde

Meer gesprekstips en informatie rond het levenseinde vind je in de ZoZorgje-rubriek Levenseinde >>

Foto Een goed gesprek over het levenseinde door Alex Green: via Pexels.

19-11-2022

Tags: Gesprek over het levenseinde. Levenseinde

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl