ouderschap en zorg Ontspanning mantelzorg
Zo behoud je energie voor de beste mantelzorg

Zo behoud je energie voor de beste mantelzorg

Dankzij mantelzorg en diverse hulpmiddelen voor langer thuis wonen zijn er meer mensen die langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Dit is goed voor de mensen die dit willen, maar ook voor de mantelzorgers. Mantelzorg is vaak onbetaalde, informele zorg die familieleden, vrienden of buren geven aan iemand die zorg nodig heeft. In Nederland geven ruim 3,5 miljoen mensen mantelzorg en deze groep wordt steeds groter. Op zich is dat heel fijn voor de hulpbehoevende dus mantelzorg is heel waardevol. Toch kan het ook zwaar zijn. Wanneer je mantelzorger bent, is het belangrijk om voor jezelf te zorgen, zodat je de ondersteunende zorg met voldoende energie en plezier kunt blijven geven. Neem daarom deze vijf energieke tips in acht voor de beste mantelzorg.

balans1. Zorg voor een goede balans tussen werk en privé

Wanneer je mantelzorg geeft, is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Wanneer je te veel werkt, heb je minder tijd en ruimte voor ontspannen, sociaal contact met vrienden en andere hobby’s. Hou dus steeds oog op een goede balans, dat is belangrijk voor je eigen welzijn en voor de zorg die je geeft.

de beste mantelzorg plan 2. Voor de beste mantelzorg plan je je tijd

Wanneer je mantelzorg geeft, is het belangrijk om je tijd goed in te delen. Plan bijvoorbeeld elke dag een uurtje voor jezelf in, zodat je even kunt ontspannen en bijtanken. Ook is het belangrijk om afspraken met de mantelzorgontvanger te maken, zodat je weet wanneer je vrij bent.

Wanneer je mantelzorg geeft, is het belangrijk om realistisch te zijn. Je kan niet alles alleen doen en soms is het nodig om hulp in te schakelen. Wanneer je dit doet, is het belangrijk om te kijken naar wat je wel en niet aankan. Wanneer je over je grenzen gaat, is de kans groot dat mantelzorgen steeds zwaarder wordt in plaats van dat je je daar goed bij voelt.

praten mantelzorg 3. Praat over je mantelzorg

Wanneer je mantelzorg geeft, is het belangrijk om te praten over je mantelzorg. Praat bijvoorbeeld met je partner, vrienden of familie over wat je meemaakt. Op deze manier kunnen zij je steunen en begrijpen wat je doormaakt. Ook is het belangrijk om je gevoelens te uiten, zodat je ze niet op kunt potten met alle gevolgen van dien.

hulp 4. Vraag om hulp voor de beste mantelzorg

Wanneer je mantelzorg geeft, is het belangrijk om om hulp te vragen wanneer je het nodig hebt. Er zijn verschillende organisaties die je kunnen helpen, zoals het Sociaal loket of Wmo-loket en de welzijnsorganisatie bij u in de buurt. Ook kun je terecht bij je huisarts of maatschappelijk werk.

Mantelzorgwaardering 5. Wees trots op je mantelzorg

Wanneer je mantelzorg geeft, is het belangrijk om trots te zijn op wat je doet. Je bent er immers voor iemand die je lief is en je doet iets waardevols. Toch is het belangrijk om ook voor jezelf te zorgen, zodat je de zorg die je geeft vol kunt houden. Mantelzorgwaardering geef je dus ook aan jezelf!

Lees ook deze tips voor een goede voorbereiding op mantelzorg.

(Foto De beste mantelzorg via Pexels door Mateusz Dach)

25-08-2022

Tags: Mantelzorg

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl