ouderschap en zorg Ontspanning mantelzorg
Makkelijker schoonmaken? Tips voor thuis!

Makkelijker schoonmaken? Tips voor thuis!

[Gastbijdrage] Schoonmaken in je huis of als mantezorger kan soms aanvoelen als een hele klus. Maar wist je dat er manieren zijn om deze taak veel eenvoudiger en efficiënter te maken? Met een paar slimme trucjes en strategieën kun je het huishouden een stuk makkelijker én zelfs leuker maken. In dit artikel delen we handige tips om het schoonmaken in je woning zo efficiënt en effectief mogelijk te laten verlopen, zodat je meer tijd hebt om te genieten van een schone en frisse leefomgeving.

schoonmaakrooster maken 1. Maak een schoonmaakrooster

Het opstellen van een schoonmaakrooster kan je helpen om de taak van schoonmaken beter te verdelen. Verspreid de schoonmaaktaken over de week, zodat je niet alles in één keer hoeft te doen. Dit zal niet alleen de werklast verminderen, maar ook zorgen voor een gestructureerde en haalbare aanpak.

goed organiseren 2. Minimaliseer en organiseer

Voordat je begint met schoonmaken, is het slim om eerst te minimaliseren en te organiseren. Hoe minder spullen je hebt, hoe minder er is om schoon te maken en op te ruimen. Neem de tijd om door je bezittingen te gaan en afscheid te nemen van wat je niet meer nodig hebt. Zorg er vervolgens voor dat alles een vaste plek heeft, zodat opruimen een kwestie is van terugleggen.

juiste schoonmaakproducten 3. Gebruik de juiste schoonmaakproducten en -tools

Het hebben van de juiste schoonmaakproducten en -tools kan een wereld van verschil maken. Zorg ervoor dat je voor elke taak de juiste producten hebt. Van microvezeldoeken voor het afnemen van oppervlakken tot stoomreinigers voor grondige reiniging, de juiste gereedschappen maken het werk efficiënter. Sommige meubels of voorwerpen kun je niet zomaar schoonmaken met een sterk schoonmaakmiddel. Bij het schoonmaken van je bril heb je bijvoorbeeld milde schoonmaakmiddelen nodig om beschadigingen te voorkomen.

Multitasken schoonmaak 4. Multitasken is de sleutel

Tijdens het schoonmaken kun je slim multitasken. Laat bijvoorbeeld reinigingsmiddelen inwerken terwijl je ondertussen een andere taak oppakt. Deze aanpak bespaart tijd en helpt je om meer gedaan te krijgen tijdens één schoonmaaksessie.

Regelmatig onderhoud 5. Regelmatig onderhoud

Voorkomen is beter dan genezen, ook als het om schoonmaken gaat. Door regelmatig kleine onderhoudstaken uit te voeren, kun je voorkomen dat vuil zich ophoopt. Denk aan dagelijkse taken zoals afstoffen, afwassen en de vloer vegen. Op die manier blijft je huis continu netjes en kost het minder moeite om het schoon te houden.

gezin betrekken 6. Betrek het hele gezin

Schoonmaken is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Betrek alle gezinsleden bij het onderhoud van het huis. Wijs taken toe op basis van leeftijd en capaciteiten. Samenwerken maakt het werk niet alleen lichter, maar het kan ook een leuke manier zijn om quality time door te brengen.

muziek luisteren 7. Luister naar muziek of een luisterboek

Maak het schoonmaken aangenamer door naar muziek te luisteren of een boeiend luisterboek af te spelen. Dit kan de tijd sneller laten gaan en je humeur verbeteren terwijl je bezig bent met huishoudelijke klusjes.

beloon schoonmaakklus 8. Beloon jezelf

Stel beloningen in het vooruitzicht als je bepaalde schoonmaaktaken hebt voltooid. Een kleine beloning, zoals een traktatie of wat ontspanning, kan je motivatie versterken en het schoonmaken aangenamer maken.

Zorg thuis voor fijn wonen >>

Gastauteur van Makkelijker schoonmaken is Krnt.nl | Foto door Karolina Grabowska via Pexels.

02-08-2023

Tags: Schoonmaken Huishouden Wonen

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl