ouderschap en zorg Ontspanning mantelzorg
Alles wat je wilt weten over sensorisch spel

Alles wat je wilt weten over sensorisch spel

[Gastbijdrage] Sensorisch spel is een type spel dat gericht is op het stimuleren van de zintuigen en het bevorderen van de ontwikkeling van kinderen. Het is een leuke en interactieve manier om kinderen te helpen hun omgeving te verkennen en hun zintuiglijke waarneming te ontwikkelen. In deze blog zullen we bespreken wat sensorisch spel is, waarom het belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen en enkele voorbeelden van sensorische spellen.

Wat is sensorisch spel Wat is sensorisch spel?

Sensorisch spel is een type spel dat gericht is op het gebruik van de zintuigen om de ontwikkeling van kinderen te bevorderen. Het betreft activiteiten waarbij kinderen kunnen zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Door middel van sensorisch spel kunnen kinderen nieuwe texturen, vormen, kleuren en geuren ervaren en hun creativiteit en verbeeldingskracht ontwikkelen. Sensorisch spel kan zowel binnen als buiten worden gedaan en kan worden aangepast aan de leeftijd en interesses van het kind.

ontwikkeling van kinderen Waarom is sensorisch spel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen?

Sensorisch spel is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen omdat het hen helpt hun zintuigen te ontwikkelen en te leren hoe ze informatie uit hun omgeving kunnen verwerken. Door middel van sensorisch spel kunnen kinderen hun motorische vaardigheden verbeteren, hun concentratie en aandachtsspanne vergroten en hun creativiteit en verbeeldingskracht ontwikkelen. Sensorisch spel kan ook helpen bij de ontwikkeling van taal en sociale vaardigheden, doordat kinderen samenwerken en communiceren tijdens het spel.

Sensorisch spel rustgevend Sensorisch spel werkt rustgevend en ontspannend

speelrijst

Sensorisch spel kan prikkel verminderend werken omdat het kinderen helpt om zich te concentreren op één activiteit en zich te laten onderdompelen in de zintuiglijke ervaring. Dit kan helpen om de prikkels uit de omgeving te verminderen en het kind te laten ontspannen en tot rust te komen. Door het gebruik van zintuigen tijdens het spel kunnen kinderen leren om zich te focussen op één taak en kunnen ze ook hun eigen emoties beter reguleren. Door bijvoorbeeld te spelen met klei of zand, kunnen kinderen hun frustratie uiten en hun spanning verminderen. Sensorisch spel kan daarom een effectief hulpmiddel zijn om kinderen te helpen kalmeren en te ontspannen, vooral wanneer ze overweldigd zijn door de omgeving of stress ervaren.

voorbeelden sensorische games Voorbeelden van sensorische spellen

Er zijn veel verschillende soorten sensorische spellen die geschikt zijn voor verschillende leeftijdsgroepen en interesses. Hieronder staan enkele voorbeelden van sensorische spellen:

kinetisch zand

Sensorisch spel is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van kinderen. Door middel van sensorisch spel kunnen kinderen hun zintuigen ontwikkelen, motorische vaardigheden verbeteren, hun concentratie en aandacht spanne vergroten. Naast al deze voordelen is het bovenal een leuke manier om de wereld te ontdekken.

Wil je beginnen met sensorisch spel? Dan raad ik je aan om een kijkje te nemen bij WoeWoe, zij hebben een uitgebreide collectie sensorisch speelgoed: van speelrijst en kinetisch zand tot leuke accessoires om je sensorische speelbak mee uit te breiden.

Meer over Ouderschap >>

Gastauteur en foto's Sensorisch spel: Julia, hét gezicht achter WoeWoe.

13-04-2023

Tags: Ouderschap Spel

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl