ouderschap en zorg Ontspanning mantelzorg
Handige hulpmiddelen om zelfstandig te wonen

Handige hulpmiddelen om zelfstandig te wonen

Zelfstandig blijven wonen is een belangrijke stap op weg naar onafhankelijkheid en een goed leven. Het betekent dat je in staat bent om op eigen benen te staan en een productief leven te leiden. En het betekent ook dat je jezelf verzorgt, je eigen beslissingen neemt en je eigen verantwoordelijkheid neemt voor je leven. Om zelfstandig te blijven wonen heb je hulpmiddelen nodig. Er zijn veel verschillende hulpmiddelen beschikbaar die je kunnen helpen om langer thuis te wonen. Sommige hiervan zijn gericht op een specifiek onderwerp, terwijl andere meer algemeen handige hulpmiddelen zijn die je kunnen helpen met alledaagse taken. ZoZorgJe.nl helpt je hier op weg met 6 denkrichtingen.

veilige woonomgeving 1. Een veilige woonomgeving

Het eerste hulpmiddel dat je nodig hebt om zelfstandig te blijven wonen, is een veilige woonomgeving. Je hebt een veilig huis nodig dat je kunt gebruiken om je dagelijkse leven te leiden. Er zijn verschillende manieren om je huis veiliger te maken. Je kunt bijvoorbeeld personenalarmering regelen, een alarmsysteem installeren of deuren en ramen voorzien van sloten. Je kunt ook de omgeving verlichten met beveiligingsverlichting. Als je een huisdier hebt, zorg er dan voor dat je het op de juiste manier train en dat het gecastreerd wordt.

Verpleging en zorg 2. Verpleging en zorg

Een ander belangrijk hulpmiddel voor zelfstandig blijven wonen, is verpleging en zorg, gemakkelijk te raadplegen via de Zorgkaart Nederland. Als je ziek bent of als je een handicap hebt, kan je verpleging en zorg nodig hebben. Er zijn veel verschillende zorgverleners waar je uit kunt kiezen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een zelfstandig verpleegkundige, een thuisverpleegkundige, een verzorgende of een huishoudelijke hulp.

Financiële hulpmiddelen 3. Financiële hulp

Financiële hulp is ook een belangrijk hulpmiddel als je zelfstandig wilt blijven wonen. Er zijn veel verschillende soorten financiële hulp beschikbaar, zoals huurtoeslag, bijstand en schuldhulpverlening. Als je hier gebruik van wilt maken, moet je je eerst aanmelden bij een instantie die je kan helpen met je financiële situatie.

woningaanpassingen 4. Aanpassingen aan je huis

Als je een handicap hebt, heb je mogelijk aanpassingen nodig aan je huis om zelfstandig te blijven wonen. Er zijn veel verschillende soorten aanpassingen die je kunt maken, zoals het verhogen van het toilet, het installeren van een traplift of het installeren van een douchebank.

Technologische hulp 5. Technologische hulp

Technologie kan ook een belangrijke rol spelen bij het zelfstandig wonen. Er zijn veel verschillende technologieën beschikbaar die je kunnen helpen bij het uitvoeren van taken. Denk bijvoorbeeld aan digitale assistenten, zoals Alexa, Google Home of Siri, die je kunnen helpen met het uitvoeren van taken.

Sociale ondersteuning 6. Sociale ondersteuning

Sociale ondersteuning is ook een belangrijk hulpmiddel voor zelfstandig wonen. Het betekent dat je omringd bent door vrienden, familie en andere mensen die je kunnen helpen met je dagelijkse taken en je kunnen steunen als je het moeilijk hebt. Je kunt bijvoorbeeld een netwerk opbouwen met mensen die je kunnen helpen, zoals vrienden, familie, buren en collega’s.

Handige hulpmiddelen helpen!

Er zijn veel verschillende hulpmiddelen beschikbaar die je kunnen helpen bij het zelfstandig blijven wonen. Hierboven heb je een lijst gezien met zes handige hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het leven op je eigen. Denk aan een veilige woonomgeving, verpleging en zorg, financiële hulp, aanpassingen aan je huis, technologische hulp en sociale ondersteuning. Als je deze hulpmiddelen gebruikt, kan je zelfstandig blijven wonen en een productief leven leiden.

Meer over langer thuis wonen >>

Foto Handige hulpmiddelen Anna Shvets via Pexels.

05-03-2023

Tags: Hulpmiddelen Langer thuis Wonen

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl