ouderschap en zorg Ontspanning mantelzorg
Zelfstandig blijven wonen met minder zorg

Zelfstandig blijven wonen met minder zorg

Het zelfstandig blijven wonen is voor veel mensen een grote wens. Toch hebben veel ouderen en mensen met beperkingen moeite om thuis te blijven wonen. Ze hebben meer zorg nodig dan ze kunnen krijgen van familie en vrienden. Om ervoor te zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen, zijn er veel tips en trucs die je kunt toepassen. In dit artikel geven we een aantal nuttige tips om zelfstandig thuis te blijven wonen en minder beroep te hoeven doen op de zorg.

dagelijks schema 1. Maak een dagelijks schema

Een dagelijks schema is een goede manier om ervoor te zorgen dat je thuis kunt blijven wonen. Door een dagelijks schema te maken, houd je je dagelijkse activiteiten bij en kun je er ook voor zorgen dat je activiteiten uitvoert die gunstig zijn voor je gezondheid. Hierdoor voorkom je dat je in de problemen komt en blijf je zelfstandig en zelfredzaam.

omgeving veiliger 2. Maak je eigen omgeving veiliger

Veiligheid is een belangrijk onderdeel van zelfstandig thuis blijven wonen. Zorg ervoor dat je je woning zo veilig mogelijk maakt door bijvoorbeeld traplopen te vermijden, goede verlichting en goede beveiliging te installeren. Zorg ook dat je je woning regelmatig inspecteert op eventuele gevaren. Of bouw gewoon een geheel nieuw, toekomstbestendig droomhuis.

gebruik van technologie 3. Maak gebruik van technologie

Tegenwoordig kun je verschillende technologische hulpmiddelen gebruiken om je leven te vergemakkelijken. Denk bijvoorbeeld aan slimme thermostaten, personenalarmering, sensoren die bewegingen detecteren, videobellen en zelfs robots. Deze technologieën helpen je om zelfstandig thuis te blijven wonen en minder beroep te hoeven doen op de zorg.

En maak gebruik van zonnepanelen

Gebruik daarvoor deze handige offerte tool:

contact houden 4. Blijf in contact met anderen

Het is belangrijk om in contact te blijven met familie, vrienden en buren. Dit kan je helpen om je sociaal netwerk te versterken en zorgt ervoor dat je niet eenzaam bent. Probeer daarom regelmatig contact te houden met anderen. Als je geen contact kunt maken met anderen, kun je ook sociale media gebruiken, zoals WhatsApp of Facebook.

actief blijven 5. Blijf actief

Het is belangrijk om fysiek actief te blijven als je thuis blijft wonen. Door regelmatig lichaamsbeweging te doen, kun je je gezondheid verbeteren en je energielevel verhogen. Probeer daarom regelmatig te wandelen, zwemmen of sporten.

professionele zorg 6. Maak gebruik van professionele zorg

Als je niet in staat bent om zelfstandig thuis te blijven wonen, is het belangrijk dat je professionele zorg krijgt. Er zijn veel professionele zorgverleners die je kunnen helpen om thuis te blijven wonen. Je kunt bijvoorbeeld een verpleegkundige inhuren, een huishoudelijke hulp inhuren of een thuishulporganisatie contacteren.

voorzorgsmaatregelen 7. Neem voorzorgsmaatregelen

Als je thuis blijft wonen, is het belangrijk dat je voorzorgsmaatregelen neemt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je je medicijnen op tijd neemt, je eetgewoonten in de gaten houdt en regelmatig naar de dokter gaat voor controles.

hulp bij langer thuis 8. Vraag hulp

Het is belangrijk dat je vraagt om hulp als je het nodig hebt als je thuis blijft wonen. Als je bijvoorbeeld hulp nodig hebt bij het doen van boodschappen of het koken van een maaltijd, vraag dan je familie of vrienden om je te helpen.

Blijf geïnformeerd 9. Blijf geïnformeerd

Het is belangrijk om je te blijven informeren over de verschillende opties die je hebt als je thuis blijft wonen. Er zijn veel organisaties die je kunnen helpen met informatie over zorg, financiering en subsidiemogelijkheden. Ook de Rijksoverheid zet zich in voor Langer thuis wonen voor ouderen.

Wees positief 10. Wees positief

Het is belangrijk om positief te blijven als je thuis blijft wonen. Probeer positief te denken en focus je op de positieve aspecten van je leven. Als je positief blijft, kan dit je helpen om gezond te blijven en je energie level te verhogen.

Zelfstandig blijven wonen een uitdaging

Zelfstandig thuis blijven wonen is een grote verantwoordelijkheid en vereist veel inspanning. Door de bovenstaande tips toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunt blijven wonen en minder beroep hoeft te doen op de zorg. Blijf informatie zoeken, vraag hulp als je het nodig hebt en wees voorzichtig met wat je doet. Als je deze tips opvolgt, kun je een langer en gelukkiger leven leiden.

Meer informatie lees je via de Categorie Langer thuis wonen >>

Foto zelfstandig blijven wonen door Andrea Piacquadio via Pexels.

07-01-2023

Tags: Zelfstandigheid Langer thuis Wonen

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl