ouderschap en zorg Ontspanning mantelzorg
Minder calorieën eten met deze tips

Minder calorieën eten met deze tips

Het meest effectieve middel om af te vallen, is het eten van minder calorieën. In het Engels wordt dit ook wel vaak aangeduid met calorie-deficit. Je kunt op heel veel verschillende manieren minder calorieën eten. Je moet alleen simpelweg deze verschillende manieren kennen om ze ook daadwerkelijk in je dagelijkse routine toe te passen. Houd daarbij wel in je achterhoofd dat het eten van minder calorieën niet altijd even gemakkelijk is. Hieronder worden daarom tips gegeven die je gemakkelijk en snel in je dagelijkse routine kunt opnemen. In sommige gevallen gaan de tips over jouw eetpatroon zelf en in andere gevallen zullen de tips juist meer gaan over het eten van kleinere porties in plaats van drie grote porties op een dag.

water drinken Let op met wat je dagelijks drinkt

dopper waterflesTen eerste kun je minder calorieën binnenkrijgen als je meer gaat let op je eigen drinkpatroon. Hoewel je dit misschien al wist, is het ontzettend belangrijk dat je elke dag genoeg en voldoende drinkt. Dit is niet alleen belangrijk voor je gezondheid maar ook voor je eetgedrag. Wanneer je genoeg water drinkt, zal je maag meer gevuld zijn. Dit zorgt er weer voor dat je minder snel honger zult hebben en minder zult eten. Daarnaast bevat water geen calorieën waardoor het eigenlijk een win-win situatie is. Je hebt namelijk én minder trek én je krijgt nul calorieën binnen.Een handige waterfles zoals een duurzame Dopper helpt je daarbij!

Daarnaast is het aan te raden om sowieso geen drank te kopen waar calorieën inzitten. Je kunt namelijk beter je calorieën binnenkrijgen via eten omdat je dan ook je honger stilt.

groenten en eiwitten 1. Eet veel groenten en eiwitten

Wanneer je minder calorieën wilt eten is het ook zeker aan te raden om je meer te focussen op groenten en eiwitten. Groenten zijn namelijk ten eerste vezelrijk en bevatten veel voedingsstoffen. Dit houdt in dat groenten jouw honger ontzettend snel zullen stillen en je je ook nog eens langer 'vol' voelt. Naast het voordeel dat groenten vezelrijk zijn, hebben ze ook nog eens de ideale eigenschap dat ze ontzettend weinig calorieën bevatten. Dit houdt in dat je dus ook heel veel groenten kunt eten zonder dat je enorm veel calorieën binnenkrijgt. Artisjokken bevatten zelfs minder calorieën dan de meeste andere groenten. Een portie van 100 gram artisjokken bevat slechts 47 calorieën.

Verdiep je trouwens ook eens in eiwitten. Ondanks dat eiwitten vaak geassocieerd worden met krachtsporters, heb jij ze tijdens het afvallen ook zeker nodig. Eiwitten verteren namelijk zeer traag waardoor je een verzadigd gevoel zult hebben na het eten van eiwitten.

minder vlees eten 2. Kies voor wit vlees zonder saus

Vlees eten is niet bepaald de meest gezonde keuze. Met veel vleessoorten zul je namelijk te maken krijgen met verzadigde vetten. Dit is daarom ook het grootste probleem rondom de dierlijke producten. Je moet daarom sowieso nooit te veel vlees eten. Wil je afvallen en veel vlees eten? Denk er dan eens over na om mager vlees te kopen. Dit vlees is namelijk beter voor je hart en bloedvaten én bevat veel minder calorieën. Daarnaast is het ook aan te raden om de lekkere sauzen eens over te slaan. Eén eetlepel olie bijvoorbeeld bevat maar liefst honderd kilocalorieën. Je kunt daarom beter voor vervangers kiezen zoals gepureerde groenten. Groenten bevatten namelijk minder calorieën en hebben ook een heerlijke smaak.

kleiner bord 3. Kies voor een kleiner bord en kleine maaltijden

Door een kleiner bord te gebruiken, zal het lijken alsof je meer eet, waardoor je minder snel de neiging hebt om meer te eten. Door ook nog eens vaker kleine maaltijden te eten, krijg je meer voedingsstoffen binnen en blijf je langer vol.

vezelrijke voedingsmiddelen 4. Kies vezelrijke voedingsmiddelen en eet gevarieerd

We gaven het al aan bij de groenten: vezels helpen je langer vol te houden en verminderen de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt. Door gevarieerd te eten, krijg je meer voedingsstoffen binnen en kun je de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt verminderen.

Vermijd frisdranken 5. Vermijd frisdranken en snacks

Frisdranken en snacks bevatten vaak veel calorieën en bevatten geen voedingsstoffen. Ze bevatten ook vaak veel toegevoegde suikers, wat het risico op tandbederf en overgewicht verhoogt. Het nuttigen van veel frisdranken en snacks kan ook een risico op hartziekten en diabetes verhogen, omdat deze producten de bloeddruk verhogen en de bloedglucosespiegel verhogen.

magere proteïnen 6. Kies voor magere proteïnen

Magere proteïnen bevatten minder calorieën dan vetten en koolhydraten.

Minder calorieën eten? Gebruik de Caloriechecker!

Met bovenstaande tips kan je een gezonder levenspatroon volgen. Zo zorg je beter voor je lichaam met betere voeding! Met de Caloriechecker van het Voedingscentrum kan je heel makkelijk zien hoeveel calorieën er in een product zitten. Maar ook hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, vezels en koolhydraten.

Meer voedingtips voor een gezond lichaam >>

Foto minder calorieën eten door Anna Tarazevich via Pexels | Dopper via Bol.com.

30-09-2023

Tags: Voeding Eten Calorieën Lichaam

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl