De zorgmoestuin als sociale ontmoetingsplaats
De zorgmoestuin is een unieke vorm van tuinieren waarbij mensen met een beperking of chronische ziekte betrokken worden bij het tuinieren. Deze tuinen, die vaak op schoolpleinen, leeftuinen, gemeenschapscentra en andere openbare ruimtes worden aangelegd, bieden een plek om te ontmoeten, te socialiseren, te leren en te genieten.Lees er hier mee over en laat je inspireren.
Moestuinieren met zorg
De zorgmoestuin biedt zorgbehoevenden de mogelijkheid om, onder begeleiding van professionele tuiniers en therapeuten, te tuinieren. Dit biedt mensen met een beperking of chronische ziekte de kans om actief betrokken te zijn bij de tuin, waardoor hun zelfvertrouwen en vaardigheden verbeteren. Bovendien bieden de tuinen een kans om met anderen samen te werken en te ontspannen, wat zeer nuttig is voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Een goed voorbeeld is De Vitale Moestuin voor mensen met dementie.
Upgrade van de leefomgeving
De zorgmoestuinen zijn ook een geweldige manier om de leefomgeving te verbeteren en te vergroenen. De tuinen helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren, de stad te verkoelen en de biodiversiteit te vergroten, waardoor de leefomgeving aantrekkelijker wordt.
Functies van de zorgmoestuin
De zorgmoestuinen zijn een uitstekende manier om mensen met een beperking of chronische ziekte te betrekken bij het tuinieren. Ze bieden een plek om te leren, te socialiseren en te genieten, en helpen de leefomgeving te verbeteren. De tuin kan worden aangelegd met middelen en materialen die kunnen worden gebruikt om een therapeutische uitlaatklep te bieden, zoals muziekinstrumenten, kunstwerken, planten, bloemenbedden, waterpartijen, struiken en bomen. Het doel is om mensen in staat te stellen om dichter bij de natuur te komen en te genieten van de rust en schoonheid ervan.
Het verschil met een belevenistuin
Een belevenistuin is een soort tuin die is ontworpen om mensen te helpen bij het verbeteren van hun sociaal-emotionele gezondheid. De tuin is bedoeld om mensen te helpen om meer verbonden te voelen met hun medemens. De tuin kan worden ingericht met middelen en materialen die kunnen worden gebruikt om een sociaal-emotionele uitlaatklep te bieden, zoals speeltoestellen, zitgelegenheden, kunstwerken, bloemenbedden, waterpartijen, struiken en bomen. Het doel is om mensen in staat te stellen om meer verbonden te voelen met elkaar door samen plezier te hebben.
De zorgmoestuin: zet 'm op!
Als je een beperking of chronische ziekte hebt, of activiteitenbegeleider bent voor deze doelgroep, denk dan eens aan het opzetten van een zorgmoestuin. Alle betrokkenen zullen er veel profijt en jolijt van hebben.
Haal informatie over andere zorgvormen via de Rubriek Zorg >>
Foto 'De zorgmoestuin als sociale ontmoetingsplaats' door Kampus Production.
23-12-2022 Deel