ouderschap en zorg Ontspanning mantelzorg
Zo zorg je voor tuinonderhoud in de winter

Zo zorg je voor tuinonderhoud in de winter

Als de laatste maand van het jaar, december, aanbreekt, betekent dat één ding; het wordt weer winter. Hoewel in Nederland de winter vaak wat later begint dan december, is het toch belangrijk om te weten wat je met je tuin moet doen in de winter. Je zult je tuin namelijk heel anders moeten onderhouden in de winter dan je gewend bent in de lente of in de zomer. Dit is vooral het geval wanneer er sneeuw op het grondoppervlak ligt. Waar moet je precies op letten wanneer je je tuinonderhoud in de winter wilt plegen? Hieronder lees je drie tips die je hierbij kunnen helpen. De tips gaan over zowel de plantenborders als het snoeien van bijvoorbeeld het gras.

tuinonderhoud sneeuw Sneeuwt het? Doe dan helemaal niets

De allerbelangrijkste tip die meegegeven kan worden door professionele hoveniers is het feit dat je bij sneeuwval niets aan je tuin moet doen. Het is op dat moment veel beter om je werkzaamheden op te schuiven naar een latere dag in de week, wanneer er geen sprake is van sneeuwval. Je moet je tuin dus goed met rust laten, maar waarom moet je dat precies doen? Wanneer je wél wat doet aan je tuin op het moment van sneeuwval, zul je in het voorjaar verschillende sporen terug zien in het gazon op het moment dat de sneeuw verdwenen is. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Houd er dus rekening mee dat je meer schade aanbrengt dan dat het jou en je tuin goed doet.

winteronderhoud plantenborders Een beetje hulp bieden bij de plantenborders

Je kunt in de winter wel bepaalde planten een beetje hulp aanbieden. Zo kun je bij je struikrozen tegen de stam een klein hoopje zand aanbrengen. Wanneer je dit namelijk doet, zul je de entplaats beschermen. Naast de struikrozen kun je ook bij de borders met planten wat toevoegen om de grond wat te verstevigen. Zo kun je bij de plantenborders kun je namelijk wat compost verwerken. Deze compost zorgt ervoor dat de plantenborders een zeer goede humusrijke structuur kunnen krijgen én dat heeft weer z’n voordelen. Deze structuur zorgt er namelijk voor dat de plantenborders goed tegen de winter en de vorst beschermd zijn. Intratuin geeft ook handige tips voor prachtige wintergroene borders. Deze tip gaat vooral om planten en struiken, maar hoe zit het precies met het gras in de tuin?

gras snoeien winter De winter in combinatie met het gras

Hoe zit het precies met het gras in de winter? Wat moet je precies allemaal aan het gras doen wanneer er sneeuw uit de lucht valt? Het is belangrijk dat je niets doet met het siergras. Wanneer er namelijk sneeuw op het gras ligt, hebben het gras en de planten namelijk een mooi silhouet. Het wordt daarom ook aangeraden om het gras pas te knippen wanneer het voorjaar weer aanbreekt. Tot dan toe kun je het gras beter zijn gang laten gaan, ondanks dat het er misschien een beetje warrig uit gaat zien. Het is een kwestie van afwachten tot het voorjaar weer aan de beurt is. Dan is het de hoogste tijd om je groene vingers duurzaam te gebruiken!

Meer zorg voor je buitenleven vind je in de Rubriek Tuin >>

Foto 'Tuinonderhoud in de winter' door David Bartus via Pexels.

15-12-2022

Tags: Tuinonderhoud Wonen Tuin

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl