ouderschap en zorg Ontspanning mantelzorg
Zo kan je meer verbinding met elkaar aangaan

Zo kan je meer verbinding met elkaar aangaan

Hoewel we heel lang allemaal geloofden dat we het beste individueel ons leven konden leiden, zijn we er sinds een aantal decennia achter gekomen dat dit niet helemaal klopt. Wij, als mensen, zijn namelijk sociale wezens. We leven ons leven het liefst met verbinding, compassie en samenwerking. Op het moment dat jij bijvoorbeeld boodschappen haalt voor die oudere dame uit je straat, voel je na het afleveren van deze boodschappen een gevoel van zinvolheid. Met als gevolg dat jij je hierdoor ook een stuk gelukkiger gaat voelen. Het is dus belangrijk dat wij als maatschappij meer verbonden raken. Hieronder lees je een aantal tips hoe jij kan meewerken aan een maatschappij met meer verbinding.

meer verbinding nieuwkomers Zorg ervoor dat je nieuwkomers een goed thuisgevoel geeft

Wist je dat er elk jaar meer dan duizend nieuwkomers in Nederland terechtkomen? Al deze mensen hebben alles achtergelaten om hier in Nederland een nieuw leven op te bouwen. Zo’n nieuwkomer komt hier dus met helemaal niets. Vaak kunnen wij ons niet eens voorstellen hoe dat precies zal zijn. Hoewel we ons misschien niet helemaal kunnen inleven, is het belangrijk dat wij wel een verschil maken voor deze nieuwkomers. Ga dus zo nu en dan een gesprek aan met een nieuwkomer. Kijk daarnaast niet alleen om naar de nieuwkomers. Misschien woont er bij jou in de straat wel een eenzame man of vrouw. Op het moment dat jij deze persoon aandacht geeft, verrijk je het leven van deze persoon én je eigen leven.

stop racisme Je bent niet racistisch, maar ben je ook antiracistisch?

Een belangrijk aspect dat onze maatschappij juist meer uit elkaar trekt dan verbindt, is racisme. Tot op de dag van vandaag hebben we dagelijks te maken met racisme. Denk bijvoorbeeld eens terug aan de toeslagenaffaire waar vooral mensen met een andere huidskleur de dupe van lijken te zijn geworden. Op het moment dat je niet racistisch bent, heb je al een enorme stap gemaakt. Je maakt jezelf namelijk niet schuldig aan racisme. Toch kan je nog een stap verder maken. Je kunt namelijk ook actief bijdragen aan het bestrijden van racisme zelf. Het bestrijden van racisme zorgt namelijk voor meer verbinding in onze maatschappij, aangezien iedereen erbij hoort en er geen mensen buitengesloten worden. Kijk dus eens naar de mogelijkheden om hieraan bij te dragen. Stop racisme!

verbinding Meer verbinding? Kijk om naar de mensen om je heen en steun hen

Zorg er daarnaast ook voor dat je goed omkijkt naar de mensen om je heen. Vraag bijvoorbeeld eens wat vaker hoe het met iemand gaat of neem de tijd om de verhalen van een naaste geïnteresseerd aan te horen. Echt luisteren is niet gemakkelijk maar een prachtige vaardigheid om bewust verder te ontwikkelen. Jij alleen al kunt een verschil maken in deze wereld. Hoewel het voor je gevoel misschien voelt als een kleine stap die niet veel impact heeft, zul je je verbazen hoeveel je kan bereiken met het geven van jouw aandacht en liefde. ook dat is onderdeel van zingeving.

In coronatijd hebben we geleerd hoe belangrijk het is om je lokale medemens te steunen. Op dit moment hebben lokale bedrijven het extra lastig door stijgende kosten en de concurrentie van grotere en internationale bedrijven. Wil je voor meer verbintenis zorgen in de maatschappij? Kijk dan ook meer om naar de kleinere bedrijven en zelfstandigen.

Meer verbinding een zorg

Verbinding maken gaat dus over het overbruggen van verschillen vooral in een diverse samenleving. Dit artikel brengt ons hopelijk weer wat verder in deze ontwikkeling.

Meer zorg, betrokkenheid en inzichten in onze maatschappij >>

Foto 'Zo kan je meer verbinding met elkaar aangaan' door Darrel Und via Pexels.com

13-12-2022

Tags: Verbinding Maatschappij

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl