ouderschap en zorg Ontspanning mantelzorg
Mantelzorgtaken om op voorbereid te zijn

Mantelzorgtaken om op voorbereid te zijn

Hoewel je je er misschien helemaal nog niet op voorbereid hebt, zal je er toch aan moeten geloven. Er kan namelijk in de nabije toekomst een periode aanbreken waarin je misschien als mantelzorger te werk moet gaan. Je wordt vaak heel onbewust mantelzorger. Veel mensen worden namelijk een mantelzorger wanneer hij of zij een dierbare in de nabije omgeving heeft die niet meer goed ter been is bijvoorbeeld. De taken van een mantelzorger kunnen als zeer zwaar ervaren worden. Je wordt namelijk ten eerste geconfronteerd met een vervelende ziekte en situatie. Daarnaast zal je zowel fysiek als psychisch veel tijd en energie kwijt zijn. Het is daarom belangrijk dat je op tijd jouw, eventuele mantelzorg taken goed voorbereid. Hierdoor zal je niet helemaal overvallen worden. Bek

Mantelzorgtaken? Maar wat is een mantelzorger eigenlijk?

Bekijk daarvoor eerst maar eens deze heldere video van MantelzorgNL:

Het kenniscentrum voor mantelzorg in Breda, BredaMantelzorg, geeft ook nog een heldere opsomming van mantelzorgtaken.

Informatie verzamelen Informatie verzamelen en een agenda bijhouden

Ten eerste is het belangrijk dat je zoveel mogelijk informatie verzamelt over zowel de patiënt als de behandelingen en het ziektebeeld zelf. Wanneer je namelijk enige kennis hebt over een bepaalde ziekte, zal je dus al sneller begrijpen waarom hij of zij ergens last heeft of zich zo gedraagt. Je zult in deze situaties daarom sneller kunnen handelen.

Daarnaast is het belangrijk dat je eigenlijk een soort agenda bijhoudt. In deze agenda is het belangrijk dat je bijhoudt wie wat precies doet, wanneer er behandelingen gepland staan en hoe het met jouw dierbare precies gaat. Zo kom je namelijk nooit voor vervelende verrassingen te staan wanneer je bijvoorbeeld bij de arts langs moet. Je hebt namelijk een goed overzicht van de afgelopen paar dagen of weken.

mantelzorgtaken en hulp Denk aan een noodplan en vraag om hulp

Het is belangrijk dat je eigenlijk altijd een noodplan samenstelt oftewel een plan B. Je kunt namelijk nooit precies inschatten hoe iemand reageert, hoe ziek iemand wordt of hoe de mantelzorg zelf gaat. Stel je voor dat er onverwachts iets gebeurt, op dit soort momenten is het fijn om dan een noodplan achter de hand te hebben. Dit geeft daarnaast ook rust voor de mantelzorger zelf. Als mantelzorger heb je namelijk al veel te doen. Schroom daarom niet om soms wat hulp te vragen. Niet alleen in jouw familie- of vriendenkring maar ook zeker van artsen of dokters. Vraag vooral om hulp wanneer je het allemaal even niet meer weet of ziet zitten. Daarnaast kun je een mantelzorgmakelaar inschakelen. Deze makelaar kan sommige mantelzorgtaken overnemen.

mantelzorgverzekering Overweeg een aanvullende zorgverzekering

Verschillende zorgverzekeraars bieden aanvullende mogelijkheden op de basiszorgverzekering voor mantelzorg. Vergelijk zorgverzekeringen daarom op de opties voor bijvoorbeeld inzet van de hierboven genoemde mantelzorgmakelaar. Maar ook voor het handige lidmaatschap van een patiëntenvereniging, respijtzorg en andere vormen van hulp bij mantelzorg zoals trainingen en cursussen zoals mindfulness of een slaapcursus.

Verder bestaan er aanvullende verzekeringen voor verblijf in een logeerhuis of herstellingsoord. En wat dacht je van vergoeding van de reiskosten van ziekenbezoek of kinderopvang aan huis bij opname in het ziekenhuis van de ouders? Na een opname kan vergoeding van hulp aan huis, ergotherapie van nut zijn. In de laatste levensfase is een hospice en terminale zorg te verzekeren.

gevoelens mantelzorger Praat met iemand over jouw gevoelens en situaties

Ondanks dat je misschien weinig tijd hebt voor jezelf, is het enorm belangrijk dat je wel aan jezelf blijft denken. Je moet jezelf namelijk niet wegcijferen wanneer je ervoor kiest om mantelzorger te worden. Het is daarom belangrijk dat je met iemand over jouw gevoelens praat. Het werk van een mantelzorger kan namelijk enorm zwaar zijn zowel fysiek als psychisch. De enige manier om dit goed te verwerken, is door gesprekken te voeren met anderen. Dit kun je met een familielid doen maar ook met bijvoorbeeld de huisarts. De huisarts kan je daarnaast ook meer ondersteuning bieden. Heb je naast je werk als mantelzorger nog een baan? Bespreek dan met je baas jouw nieuwe ‘werksituatie’. Zo kun je bijvoorbeeld een aangepast rooster krijgen.

Meer zicht op mantelzorgtaken?

Met deze schets en tips ben je hopelijk wat beter voorbereid op je zorgtaken voor een naaste. Lees meer nuttige informatie in de Rubriek Mantelzorg >>

Foto Mantelzorgtaken door Andrea Piacquadio van Pexels.

09-11-2022

Tags: Mantelzorgtaken mantelzorg

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl