ouderschap en zorg Ontspanning mantelzorg
Zo zorg je voor meer zingeving in je leven

Zo zorg je voor meer zingeving in je leven

Er lopen veel mensen op deze wereld rond die nadenken over de zin van het leven. Hoewel dit een normale vraag is, kan deze vraag je ook erg benauwen. Je krijgt er namelijk niet zo snel antwoord op. In sommige gevallen komt het zelfs tot een punt dat je oprecht niet weet wat de zin van het leven is. Hieronder worden tips beschreven die jou op dit soort momenten kunnen helpen. Zo kun je bijvoorbeeld ook bij jezelf nagaan: "Ik leef vandaag. Hoe kan ik vandaag de wereld een beetje meer helpen?". Hierdoor verander je de gedachtes over zingeving in je hoofd naar échte daden. Hierdoor geef je jezelf op een zeer positieve manier meer zingeving oftewel ook betekenis aan je leven.

Jouw eigen bijdrage kan voor voldoening zorgen

Ten eerste is het ontzettend belangrijk dat je niet de hele dag op de bank blijft zitten. Ga eens naar buiten en kijk wat jij de wereld en anderen te bieden hebt. Je moet het namelijk ervaren. Je moet ervaren wat de zin van het leven precies is. Dat kun je niet vanaf de bank, dat moet je hoe dan ook buiten de deur doen. Je kunt bijvoorbeeld kijken waar jij jouw eigen bijdrage kan leveren. Misschien kun je iets doen voor iemand? Misschien kun je iets doen in een soort teamverband? Kijk waar jij jouw positieve eigen bijdrage kan inzetten. Je zult na een tijdje namelijk vaker voldoening ervaren waardoor je eigen leven weer zin krijgt! Sta dus op van je bank en ga de wijde wereld in!

Welke aspecten van het leven vind je belangrijk?

Daarnaast is het ook belangrijk om goed naar je eigen leven te kijken wanneer je op zoek bent naar meer zingeving in je leven. Het is belangrijk om eens in de zoveel tijd bij jezelf na te gaan wat je eigenlijk het meest belangrijk vindt in je leven. Stel jezelf de vraag:

"Als ik zou sterven, welke momenten en ervaringen
zouden erg belangrijk voor me geweest zijn?"

Wanneer je jezelf dit soort vragen stelt, kom je er namelijk achter wat je precies belangrijk vindt in je eigen leven. Het is handig om deze dingen op te schrijven. Hierdoor heb je een lijstje wanneer je het even niet meer weet. Bovendien is het belangrijk om ook meer tijd en energie te steken in deze belangrijke zaken.

Probeer eens ergens lid te worden

Iedereen heeft zo zijn eigen hobby’s en karaktereigenschappen. Zo houdt de één enorm veel van paarden en het verzorgen van paarden, terwijl de ander juist heel veel van voetbal houdt en het liefst dagelijks voor de televisie zit om wedstrijden te zien. Iedereen is anders waardoor iedereen ook verschillende interesses heeft. Het is belangrijk dat je bij jezelf nagaat wat jouw hobby’s zijn. Wat vind je echt leuk om te doen? Wanneer je een antwoord op deze vraag kan vormen, is het belangrijk om er ook écht wat mee te doen. Houd je veel van discussiëren en praten over lastige onderwerpen? Word dan bijvoorbeeld lid van de lokale debatclub. Dat draagt ook nog eens bij aan meer sociale contacten. Doe iets waar jij je goed bij voelt en waar je eventueel goed in bent.

Ga voor meer zingeving  

Deze tips vormen een aanzet tot het vinden vanb meer zingeving maar zijn natuurlijk niet allesomvattend. Hopelijk haal je hier inspiratie uit om actiever op zoek te gaan naar meer zingeving in je leven.

Lees meer over dit onderwerp via de Rubriek Zingeving >>

Foto Meer zingeving door Artem Podrez via Pexels

27-10-2022

Tags: Meer zingeving Geest

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl