ouderschap en zorg Ontspanning mantelzorg
Winnaars bekend van Buurtroutes - Plekken voor ontmoeting

Winnaars bekend van Buurtroutes - Plekken voor ontmoeting

DumDum en De langste tafel van Kampen zijn de winnaars geworden van de ZorgSaamWonen Award 2022. ZorgSaamWonen is het landelijk kennisplatform voor wonen, welzijn en zorg. Het thema van de Award is Buurtroutes – Plekken voor ontmoeting. Het gaat over hoe de fysieke omgeving ontmoeting kan stimuleren, hoe er buurtroutes als plekken voor ontmoeting kunnen worden gecreëerd en hoe het fysieke en sociale domein met elkaar verbonden kunnen worden. De inzendingen mochten nieuwe ideeën zijn, alsook een pop up idee, wat elke keer in een ander gebied tijdelijk de ontmoeting kan stimuleren. Hier hoopten de organisatie middels de binnengekomen ideeën
gezamenlijk een antwoord op te vinden.

Zes genomineerden ZorgSaamWonen Award 2022

Voor de Award zijn 20 ideeën ingezonden. Deze inzendingen zijn te vinden op de website van ZorgSaamWonen. Hieruit zijn via de website en door de jury elk drie projecten genomineerd. De genomineerden voor de juryprijs waren de projecten DumDum, Beweegpad en Eigenaarschap voor Park Kokkebogaard. Voor de publieksprijs waren Stadsreporters, De langste tafel van Kampen en HEG (Harmonisch Eetbaar Groen) genomineerd.

Twee winnaars

De genomineerden hebben op 3 oktober tijdens het seminar Buurtroutes in Arnhem een 2 minuten-pitch gegeven, waarna zowel de jury als het publiek kon stemmen op het beste idee. Uiteindelijk kwamen DumDum en De langste tafel van Kampen als winnaars uit de bus.

DumDum

DumDum is een Ford Transit camper uit 1978 die een straat inrijdt waar mensen makkelijk kunnen binnenlopen en samenkomen. DumDum oefent een aantrekkingskracht uit welke direct zorgt voor ontmoeting tussen buurtgenoten.

De langste tafel van Kampen

De langste tafel van Kampen bevindt zich achter een boerderij en zorgt voor verbinding met de stad. Mensen kunnen hier laagdrempelig binnenlopen en met elkaar in gesprek gaan en samen iets eten. Dit stimuleert ontmoeting en verbinding.

Naast de Award ontvangen de winnaars financiële en praktische ondersteuning van het Oranje Fonds om het idee door te ontwikkelen.

Buurtroutes 

De ZorgSaamWonen Award is een landelijke Award voor projecten waar het stimuleren van ontmoeting en het tegengaan van eenzaamheid door aanpassingen in de fysieke leefomgeving centraal staat. De uitreiking vindt plaats in de Week tegen Eenzaamheid. Bij deze Award waren de volgende partijen aangesliten:

Over ZorgSaamWonen

ZorgSaamWonen is het landelijk kennisplatform over voor wonen, welzijn en zorg. 

zorgsaamwonen

Samen werken zij aan buurten waar mensen prettig wonen, omzien naar elkaar en vitaal ouder kunnen worden. Het gaat over ouderen die zo lang mogelijk zelfstandig willen wonen en voor mensen met psychische problematiek of een verstandelijke of lichamelijke beperking die op een prettige manier in de wijk willen wonen.

Meer maatschappelijk betrokken informatie en projecten lees je via de Rubriek Maatschappij >>

Bron en beeld Seminar Buurtroutes: persbericht 14/10/22 ZorgSaamWonen

24-10-2022

Tags: Buurtroutes Maatschappij Wonen Langer thuis

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl