ouderschap en zorg Ontspanning mantelzorg
Bezoek het Verbindingsfestival Samen Buurten

Bezoek het Verbindingsfestival Samen Buurten

[Persbericht] Hoe sociaal en vitaal is jouw buurt? Samen Buurten streeft naar de versterking van gemeenschapsgevoel in buurten, wil de ’samenredzaamheid’ vergroten en het wonen prettiger maken voor iedereen. De initiatiefnemers willen dit vooral samen voor elkaar krijgen.

vitale buurt Hoe sociaal en vitaal is jouw buurt?

Een oudere man die wordt geholpen door zijn buurvrouw met de was, een 25-jarige jongen die de buurtsuper bezoekt met zijn jongere buurmeisje die een licht verstandelijke beperking heeft, een geïmmigreerde vrouw die bijles Nederlands krijgt van de overbuurman of gewoon buren die zich inzetten voor een veilige, schone en vitale buurt. Sociale en vitale buurten zijn dé oplossing om iedereen een plek in de maatschappij te geven.

gemeenschap Creatie en de praktijk

Op basis van vertrouwen, gelijkwaardigheid en gemeenschappelijke interesses, leveren sociale en vitale buurten een belangrijke bijdrage aan het gemeenschapsgevoel, de zingeving en de maatschappelijke uitdagingen; eenzaamheid wordt minder, het niveau van welbevinden gaat omhoog en de actieve deelname van bewoners aan de maatschappij neemt toe. De vraag is: hoe creëer je nu zo’n buurt en wat zijn de goede praktijkvoorbeelden?

Verbindingsfestival Samen Buurten Ga samen met de rest van Flevoland aan de slag!

Er zal flink moeten worden samengewerkt tussen partners vanuit wonen, zorg en welzijn én de bewoners. Een belangrijke eerste stap is het Verbindingsfestival Samen Buurten op 14 november 2022, in de Kunstlinie te Almere.

netwerkfestival Kennis- en netwerkfestival

Het is een kennis- en netwerkfestival waar je inspiratie opdoet over het creëren en behouden van sociale en vitale buurten én waar je mensen kan ontmoeten, bij wie dit thema ook een belangrijke rol speelt. De bewoner staat centraal. 

welzijnswerk Verbindingsfestival Samen Buurten voor iedereen

Tijdens het Verbindingsfestival Samen Buurten zijn zowel professionals als bewoners van harte welkom om te luisteren, te vertellen, te verbinden en te inspireren. De doelstelling van het festival is om een belangrijke stap vooruit te zetten en een beweging op gang te krijgen in de realisatie van buurten waarin iedereen prettig woont, meetelt en mee kan doen!

Meer informatie over het Verbindingsfestival of (gratis) aanmelden? Kijk op www.samenbuurten.nu

Achtergrond organisatie

De stijgende zorgvraag, vergrijzing en eenzaamheid in Nederland, zijn een steeds groter wordende maatschappelijke uitdaging. Samen met onder andere Zilveren Kruis, Philadelphia, VGN, Provincie Flevoland, Gemeente Almere, Gemeente Dronten (en goed contact met de gemeenten Noordoostpolder, Urk, Lelystad en Zeewolde) én nog veel meer (kennis)partners, organiseert Acquire Publishing daarom het Verbindingsfestival Samen Buurten. 

Het Verbindingsfestival wordt georganiseerd om een belangrijke stap vooruit te zetten, verbindingen te creëren, elkaar te inspireren én om een beweging op gang te krijgen in het realiseren én behouden van sociale en vitale buurten in Flevoland. Dit zijn buurten waar je op basis van vertrouwen, gelijkwaardigheid en gemeenschappelijke interesses, kan bijdragen aan het gemeenschapsgevoel, de zingeving en de maatschappelijke uitdagingen; met als gevolg: eenzaamheid wordt minder, het niveau van welbevinden gaat omhoog en de actieve deelname van bewoners aan de maatschappij neemt toe. 

Om continuïteit aan deze beweging te bieden zal dit festival worden vervolgd met verschillende projecten in 2023 waarbij we burgers in de buurt willen opleiden tot community builder, praktijklabs willen gaan creëren en nog veel meer om zo gemeenschapskracht te creëren binnen buurten in Flevoland. 

Acquire Publishing beoogt hiermee een netwerkbeweging op gang te brengen, die in 2023 doorgaat! Het festival is voor iedereen, van de buurtbewoners en mantelzorger tot en met de architecten en wijkagenten. Met alle aangehaakte organisaties, heeft de organisator een ontzettend groot bereik bij de professionals. Acquire Publishing wil een goede verhouding creëren tussen buurtbewoners en professionals, en beoogt met media-aandacht het aantal aanmeldingen van bewoners te verhogen naar 30%. 

[ Bron: Persbericht en verzoek Acquire Publishing | Verbindingsfestival Samen Buurten ]

Meer maatschappelijke zaken volg je via de Rubriek Maatschappij >>

10-10-2022

Tags: Verbindingsfestival Samen Buurten

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl