Zo werk je mee aan een inclusieve maatschappij
Sinds enkele jaren zijn er steeds meer maatschappelijke discussies die te maken hebben met termen zoals inclusiviteit en diversiteit. Gelijkwaardigheid is enorm belangrijk, in elk werelddeel en land. Ook in onze maatschappij waar nog steeds te veel racisme en discriminatie voorkomt. Het is niet makkelijk om de ongelijkheid in de wereld weg te nemen. Dit komt vaak omdat het veelal lijkt op een ver-van-mijn-bed-show. Toch kun jij als individu al heel veel veranderen. Je zult jouw acties misschien niet meteen op grote schaal terugzien, maar dat houdt niet in dat jouw acties niet van enorm grote waarde zijn. Maar waar moet je in hemelsnaam beginnen? Hieronder worden tips besproken die jou hierbij verder kunnen helpen.
Wat is het precieze verschil tussen diversiteit en inclusiviteit?
Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om te weten wat er precies bedoeld wordt met termen zoals inclusiviteit en diversiteit. Vaak zie je namelijk mensen op straat, maar ook in de media, deze woorden door elkaar heen gebruiken. Hoewel dit natuurlijk zeer begrijpelijk is, is het toch belangrijk om beide termen goed uit te leggen. De termen als één term te bwschouwen, is namelijk onterecht.
Wellicht handig om het onderscheid te onthouden: diversiteit is makkelijk te meten! Zo kan een directeur van een bedrijf statistieken bijhouden. Inclusiviteit daarentegen is veel moeilijker te meten. Dit is namelijk eerder een gevoel. Het heeft te maken met mentaliteit. Het gaat er bij inclusiviteit om hoe je je gedraagt, hoe je denkt en hoe je praat. Lees hier bijvoorbeeld over de pilot Behoud en Doorstroom van de overheid voor inclusiviteit in de praktijk.
Tips om inclusiever te worden en uiteindelijk te zijn
Vaak ben je je er niet zelf van bewust dat je bijvoorbeeld vooroordelen hebt over mensen, zaken of dingen. Hoewel dit natuurlijk bij ieder persoon anders is en vastgelegd ligt, is het belangrijk om te kijken hoe dit te voorkomen is.
Ten eerste is het belangrijk dat je jezelf ervan bewust bent dat je vooroordelen hebt. Het is daarnaast goed om te weten wat voor soort vooroordelen dit precies zijn. Je moet namelijk eerst jezelf recht in de spiegel durven aan te kijken voordat je andere mensen overtuigt om inclusiever te zijn. Verbeter jezelf daarom ook wanneer je erachter komt dat je dus blijkbaar ook last hebt van onterechte vooroordelen. Het is dus écht belangrijk om eerst je eigen vooringenomenheid goed onder ogen te zien. Ga ook het gesprek aan met anderen.
Denk aan je eigen communicatie en kijk in je omgeving
Vaak is het dus enorm belangrijk om eerst bij jezelf te beginnen. Onbewust zal je namelijk soms in je communicatie mensen buitensluiten doordat je simpelweg termen gebruikt waar niet iedereen zich in kan vinden. Wanneer je bijvoorbeeld een appje in de groepsapp stuurt met de tekst "hey guys", zal niet iedereen zich aangesproken voelen. Dit komt doordat je een groep uitsluit zonder dat je dat waarschijnlijk actief doorhebt. Wees daarom dus zeer bewust van je eigen communicatie, maar ook van je privileges die heus niet voor iedereen gelden.
Daarnaast kun je ook in je eigen omgeving op pad gaan. Stel je voor dat je bij de lokale patatzaak ziet dat iemand met een rolstoel niet naar binnen kan. Op dit soort momenten kun je ervoor kiezen om dit aan te geven. Het is maar een voorbeeld maar het opent hopelijk je ogen voor andere situaties.
Lees meer over maatschappelijke onderwerpen via de Rubriek Maatschappij >>
Foto een inclusieve maatschappij door RODNAE Productions via Pexels.com.
13-10-2022 Deel