ouderschap en zorg Ontspanning mantelzorg
Zo kan je lenig en jong van geest blijven

Zo kan je lenig en jong van geest blijven

In de wereld waarin wij leven wordt het steeds belangrijker om zo jong mogelijk van geest te blijven, ofwel je moet er voor zorgen dat je zo lang mogelijk jong blijft. Er is eigenlijk niet veel mis aan dit streven omdat we simpelweg door evoluties ook steeds ouder kunnen worden. Toch is het belangrijk om jezelf hierbij af te vragen of dat eigenlijk wel een goed doel is. Willen we wel steeds ouder en ouder worden? Bij zo jong mogelijk blijven, denk je waarschijnlijk snel aan een jong gezicht en lichaam. Hoewel je dit op zich zou kunnen bereiken met hier en daar wat hulp, toch zal je er snel achter komen dat het jong houden van je geest eigenlijk het meest belangrijk is.

Verwonderen Verwonder jezelf over de wereld om ons heen

Je zult veranderingen in je leven moeten aanbrengen om je geest jong te houden en te maken. Je moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat je jezelf keer op keer verwonderd. Het is namelijk algemeen bekend dat de combinatie van ouder worden en 'verwonderingen' meemaken ongemerkt afneemt. Je zult je namelijk steeds minder verwonderen over de wereld om je heen wanneer je oud wordt, ondanks dat de wereld even wonderbaarlijk blijft als vroeger. Zorg er dus voor dat je met open ogen de wereld ingaat kijken, alsof je alles voor het eerst weer ziet. Hierdoor heb je weer het gevoel van verwondering van vroeger. Je zult vroeg of laat merken dat dit je geest enorm goed doet én daarnaast ook nog eens jonger maakt.

oordelen Denk er aan om niet te snel te oordelen

Daarnaast is het belangrijk om niet te snel te oordelen en te veroordelen wanneer je ouder wordt. Ondanks dat je het misschien niet zelf door hebt, zal je oordelen vellen over mensen, situaties, zaken en dingen zonder dat dit nodig is. Jouw veroordelingen zijn namelijk geïnspireerd op zaken van het verleden. De ervaringen en emoties uit het verleden zorgen er namelijk voor dat jij vooroordelen hebt. Aan de andere kant kun je zeggen dat dit je juist ook wijzer maakt, maar in feite kan het ook vaak zorgen voor te snelle veroordelingen. Zorg er juist voor dat je open minded bent naar de wereld om je heen. Zo sta je open voor nieuwe, originele en bijzondere ervaringen en zal je eerder jong van geest blijven.

rust vinden Tot rust komen

Het is ook heel belangrijk om elke dag een moment van rust te vinden. Je moet een moment zoeken waarbij jezelf helemaal tot rust komt. Voor de een is dat een spelletje patience, voor de ander meditatie. Meditatie helpt veel volwassene om tot rust te komen. Je let bij meditatie namelijk voor op je jezelf en op je eigen adem. Je geeft hierdoor ruimte in en aan je geest om nieuwe inzichten te creëren. Je hoeft nog niet eens lang te mediteren. Vaak zorgen een paar minuten per dag al voor mooi resultaat.

kindertijd spelen Terug naar je kindertijd

Zorg er daarnaast ook voor dat je weer een stukje terug gaat in je kindertijd om jong van geest te blijven. Dit kun je doen door bijvoorbeeld met kinderen te spelen, maar ook door kindersporten- en spellen uit te proberen. Denk hierbij aan hoelahoepen, dansen, levend ganzenbord of touwtje springen. Spelen kent echt geen leeftijd!

Jong van geest blijven een kunst

Vanuit rust, bewustzijn en een open mindset kom je dus al een heel eind.  Geniet van nieuwe indrukken en belevenissen en je zult zien dat je je direct al jonger en beter voelt. Meer over geestelijke zorg vind je in de Rubriek Geest >>

 

Foto Jong van geest blijven door Katya Wolf via Pexels.

10-10-2022

Tags: Jong van geest blijven Geest

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl