ouderschap en zorg Ontspanning mantelzorg
Zo houd je overzicht over je financiën

Zo houd je overzicht over je financiën

Het leven in Nederland is eigenlijk zeer duur wanneer je dit vergelijkt met andere landen om ons heen. Zo is het in Nederland enorm duur om met het openbaar vervoer te gaan. We zijn zelfs het duurste land op gebied van openbaar vervoer in Europa. Naast deze hoge kosten hebben we natuurlijk ook nog steeds te maken met de hoge levensonderhoud kosten. Deze kosten blijven ook steeds maar meer stijgen. Het is op dit moment daarom meer dan ooit noodzakelijk om goed op je geld te letten en je financiën daarom ook overzichtelijk te houden. Hoe houd je eigenlijk beter overzicht over je financiën? Hieronder lees je verschillende tips die jou hierbij kunnen helpen, zodat je niet straks met je handen in je haar zit. Pas dit ook gerust toe als je als mantelzorger bij de financiën bent betrokken.

huishoudboekje Schaf een huishoudboekje aan

Wil je meer inzicht in je eigen uitgaven en inkomsten? Schaf dan een huishoudboekje aan. Dit boekje is vooral handig voor de mensen die snel en gemakkelijk geld uitgeven. De bedoeling van dit boekje is namelijk dat je alle uitgaven opschrijft. Je schrijft dus ook je kopje koffie op dat je vanochtend snel op het station gehaald hebt en je schrijft ook de hotdog op die je laatst op de terugweg van je werk naar huis gekocht hebt. In het boekje schrijf je al je inkomsten op en al je uitgaven. Aan het einde van de maand kun je dan precies zien waar je te veel geld aan hebt uitgeven en waar je dus op moet gaan besparen bijvoorbeeld. Liever digitaal? Voer dan de gegevens in in Excel. Er bestaan ook diverse apps die je kunt koppelen aan je bankrekening om ook nog eens tijd te besparen.

weekbudget financiën Neem elke week een bedrag op

Het is belangrijk dat je een vast, maandelijks bedrag afspreekt om uit te geven aan huishoudelijke dingen. Dit maandelijkse bedrag deel je vervolgens door het cijfer vier. Wanneer je deze rekensom gedaan hebt, heb je voor jezelf duidelijk hoeveel geld je per week moet opnemen. Aan het einde van de maand heb je dan precies je vaste, maandelijkse bedrag uitgegeven. Het is dus wel belangrijk dat je al je boodschappen doet met dit vaste bedrag, anders heb je alsnog geen goede bewustwording over je uitgaven. Dat zou natuurlijk zonde zijn! Het kan wel voorkomen dat je bijvoorbeeld na een paar maanden erachter komt dat je te veel of te weinig geld opneemt wekelijks, zorg er dan voor dat je je budget een beetje verhoogt of verlaagt.

incasso Automatische incasso’s

Daarnaast is het voor jezelf fijn om te kiezen voor automatische incasso’s. Wanneer je voor automatische incasso’s kiest, zullen jouw vaste lasten automatisch afgeschreven worden van je rekening. Het is handig om deze automatische incasso in te plannen rondom de betaaldag van jouw werk. Rond deze dag heb je sowieso geld op je rekening staan.

buffersparen Sparen voor een buffer

Daarnaast is het ook verstandig om zelf te gaan sparen om een buffer achter de hand te hebben in noodsituaties. Het wordt aangeraden om maandelijks tien procent van je inkomen apart te leggen. Je zult jezelf later enorm dankbaar zijn, wanneer je opeens toch meer geld nodig hebt! 

Beter overzicht over je financiën?

Hopelijk heb je wat aan deze tips zodat je ook beter inzicht en overzicht krijgt over je financiën. Zorg er niet alleen voor dat je je financiën overzichtelijk houdt maar gebruik ook de overige tips in de Rubriek Financiën >>

Foto Overzicht over je financiën door Polina Tankilevitch via Pexels.

09-10-2022

Tags: Overzicht over je financiën Financiën

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl