ouderschap en zorg Ontspanning mantelzorg
Een gelukkig leven voor jezelf en je omgeving

Een gelukkig leven voor jezelf en je omgeving

Wat is geluk? Wat bezorgt je een gelukkig leven? Vragen die de mensheid zich als sinds het bestaan stelt. Misschien heb jij er ook wel eens over nagedacht en heb je voor jezelf vastgesteld wat je gelukkig maakt en wanneer je gelukkig bent. Wanneer we met elkaar spreken van geluk hebben veel mensen mede daarom ook een heel ander beeld voor zich, want bijna iedereen interpreteert geluk anders. Toch zijn er wel dingen die ons daadwerkelijk gelukkig maken heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen. Hier gaan we in dit blog dieper op in, want wat is geluk, hoe meet je het en hoe zorg je voor een gelukkig leven voor jezelf en anderen?

definitie geluk Hoe definiëren we geluk?

Als eerste is het van belang te definiëren wat geluk nou eigenlijk is, wat houdt het in? In 2005 hebben meerdere onderzoekers samen een onderzoek uitgevoerd in relatie tot geluk. Zij waren het er bovenal vooral over eens dat geluk meer is dan enkel plezier. Geluk is dus meer dan enkel plezier, iets wat je overal van kan krijgen. Geluk omvat namelijk ook andere dingen zoals zinvolle bezigheden en tevredenheid, maar ook de omstandigheden van naasten. Maar het onderzoek liet toch ook des te beter zien dat geluk voor subjectief is. Iedereen ervaart geluk anders en daarom is het ook zo lastig te meten.

dagelijks leven Geluk in het dagelijks leven ervaren

Toch zijn er veel bedrijven en zelfs de overheid die claimen wel geluk in enige mate te kunnen meten. Bekijk maar eens dit CBS-onderzoek over Geluk en persoonlijkheid. Dat komt doordat geluk, ondanks dat het subjectief is, toch wel vaak hetzelfde is voor veel mensen. Vraag mensen maar eens om geluksmomenten op te schrijven die zij ervaren hebben. In veel gevallen zal je dan toch relatief dezelfde antwoorden tegenkomen. Want geluksmomenten hebben toch altijd te maken met positieve, vrolijke emoties. Geluk gaat dan ook vaak nog een stapje verder in de zin dat het vaak voor een langere tijd is en dat je er echt in op kan gaan. Je kan het daarom definiëren als een positieve emotie waar je vrolijk van wordt waardoor je enkel daar aan denkt.

het belang van geluk Ongelukkig zijn en het belang van geluk

Maar als je gelukkig kunt zijn, kun je ook ongelukkig zijn. Uit onderzoek is ook gebleken dat veel mensen zich toch sneller typeren als ongelukkig dan als daadwerkelijk 'gelukkig', al kun je hier weer discussiëren over de definitie. Maar onderzoek toonde ook aan dat ongelukkig zijn, of weten hoe het is om ongelukkig te zijn nodig is om gelukkig te kunnen zijn. Of in ieder geval dat het gevoel van ongelukkig zijn het gevoel van gelukkig zijn versterkt. Ongelukkig zijn en gelukkig zijn gaan dus vaak hand in hand. Er verschenen ook heel veel boeken over geluk en zelfvertrouwen die dat bevestigen. Al is ongelukkig zijn dus niet prettig, als het binnen de perken valt maakt het op de lange termijn je leven toch gelukkiger.

zin geven Zin geven aan je leven

Behalve een vrolijk en positief gevoel is een tweede factor heel belangrijk om gelukkig te kunnen zijn. Dit is zin geven aan je leven. Ook dit is echter voor iedereen weer anders te omschrijven. De een begint een nieuwe hobby met bijvoorbeeld een bierbrouw pakket waar de ander liever een nieuwe taal leert of vrijwilligerswerk gaat doen. Zin geven aan je leven kan je typeren als het gevoel hebben dat je wat bijdraagt aan je ontwikkeling, omgeving en/of de samenleving, bijvoorbeeld aan een inclusieve maatschappij. Zin geven aan je leven geeft je namelijk niet alleen een positief gevoel, maar ook een gevoel van tevredenheid en zelfvoldoening. Wil je dus echt gelukkig zijn? Geef dan zin aan je leven!

Een gelukkig leven lang

Dat mag je jezelf en je naasten echt toewensen. Nu weet je ook iets beter wat daarvoor nodig is en welke zaken je wel en iet kunt beïnvloeden. Dat helpt je hopelijk bij een optimale zingeving.

Meer over geluk en zingeving vind je onder de Rubriek Geest >>

Foto Een gelukkig leven door Daria Obymaha via Pexels.

07-10-2022

Tags: Een gelukkig leven Geest Zingeving

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl