ouderschap en zorg Ontspanning mantelzorg
Een beter bewustzijn van sociale contacten

Een beter bewustzijn van sociale contacten

Op onze aarde zijn mensen de meest sociale wezens. De mens is een sociaal dier en daarom zijn sociale connecties zo van belang. Toch wordt dit door veel mensen vaak nog onderschat. Want onderzoek heeft ook uitgewezen dat vriendschappen en sociaal contact een grote impact hebben op onze kwaliteit van leven en geluk. Maar waarom is het dan toch nog vaak zo onderbelicht? Iets wat wij ons ook nog vaak afvragen, daarom zetten wij precies voor je uiteen waarom sociale contacten zo belangrijk voor je zijn en waarom het belangrijk is ook jezelf hiervan bewust te zijn. Zo komen we samen tot een beter begrip van sociale contacten.

goede vriendschap Wat houdt een goede vriendschap in?

Kwetsbaarheid, continuïteit en positiviteit zijn de belangrijkste elementen van een goede, gezonde vriendschap. Een goede vriend geeft je energie, je voelt je prettig bij diegene en je moet jezelf kwetsbaar kunnen opstellen. Daarnaast is het van belang dat je regelmatig contact hebt en vaak is een vereiste voor een goede vriendschap toch ook dat je elkaar al langer kent. De meeste mensen hebben drie goede vriendschappen nodig op de lange termijn. Maar uiteraard heb je ook andere vrienden, oppervlakkige vrienden genoemd. Deze zijn ook belangrijk, voor de gezelligheid maar hebben niet de impact die een echte goede vriend heeft.

sociaal actief zijn Waarom is het belangrijk sociaal actief te zijn

Wanneer we veel sociale interactie hebben en hechte vriendschappen leven we langer. Dat heeft onderzoek uitgewezen. Dit kan soms wel betekenen dat je vijf jaar langer leeft. Als mensen goed en veel met elkaar omgaan, zich om elkaar bekommeren en mensen omringd worden door geliefden voelen we ons gelukkiger. Dit is essentieel om langer te leven. De mens is namelijk een sociaal dier die sociale actie om zich heen nodig heeft om gelukkig te kunnen zijn. Ook al zeggen sommigen dat ze goed zonder sociaal contact kunnen, uiteindelijk hebben we het nodig om langer en gelukkiger te leven. Maar wat kan de impact zijn van weinig sociaal contact?

eenzaamheid Het gevaar van eenzaam zijn

Eén van de grootste problemen wereldwijd is eenzaamheid. Dat moet je niet verwarren met zelfstandigheid of onafhankelijk zijn. Ongeveer een kwart van de mensen op aarde voelt zich eenzaam. Deze mensen hebben niemand op wie ze terug kunnen vallen en die ze vertrouwen. Deze mensen zijn minder gelukkig, onderzoek toonde ook aan dat zij korter leven dan anderen. Zo is eenzaamheid gevaarlijker voor je gezondheid dan het roken van 15 sigaretten per dag en obesitas, al is dit ook erg slecht voor je. Het gevaar ligt het dus vooral in de gezondheid, maar ook vooral mentale gezondheid is hierbij van belang. Mensen die eenzaam zijn, hebben vaak namelijk mentale problemen. Dit kan weer lijden tot zelfmoordneigingen, afkeer van de maatschappij of een verslechterde gezondheid.

Sociale contacten vinden Hoe ga je eenzaamheid tegen?

Eenzaamheid tegengaan is een van de grootste uitdagingen in de hedendaags, individualistische maatschappij. Ook heerst er vaak nog een taboe op eenzaamheid, hoe ga je dit dan toch tegen? Het begint bij het kenbaar maken van eenzaamheid, maak het duidelijk aan mensen die je vertrouwt of spreek met iemand waar je even mee kunt praten. Dan is de volgende stap uiteraard om je sociale netwerk uit te breiden. Hierbij kunnen er veel dingen zijn die je kunnen helpen. Zo kun je bij de overheid of de gemeente terecht om erover te praten, maar je kunt ook online steeds vaker mensen ontmoeten. Er bestaan ook tips en trainingen om je sociale vaardigheden verder te ontwikkelen.

Sociale contacten belangrijk

Wees je dus bewust van het belang van sociale contacten. Ga contacten aan en wees zuinig op je vriendschappen en familie. O ja, nog een laatste goede tip: ga in clubjes!

Lees meer voor relevante informatie via de Rubriek Geest >>

Foto Sociale contacten door Mikhail Nilov via Pexels. 

06-10-2022

Tags: Sociale contacten Geest Sociaal contact

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl