ouderschap en zorg Ontspanning mantelzorg
Op een gezonde manier zorgen voor je geliefden

Op een gezonde manier zorgen voor je geliefden

Een mantelzorger is iemand die onbetaald voor een langere tijd zijn of haar geliefden verzorgt in het dagelijks leven. We kennen allemaal wel iemand die voor familie of vrienden zorgt en hier elke dag weer veel tijd aan kwijt is. Dat zorgen voor geliefden is niet altijd even makkelijk, omdat je hiervoor niet opgeleid bent maar ook omdat hier vaak veel tijd in gaat zitten. Daarom is het belangrijk hier een goede verhouding in te zoeken. Vaak blijkt dit echter makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe zorg je er dan toch voor dat je op een gezonde manier voor je naasten kunt zorgen, zonder dat je hier zelf de dupe van wordt. Dat vertellen wij je in dit blog 'Zorgen voor je geliefden'.

Ken je grenzen Ken je grenzen en geef deze aan

Het kennen van je grenzen is essentieel wanneer je zorg draagt voor je geliefden. Want het laatste wat je wil, is dat jij zelf ook niet meer lekker in je vel zit doordat je over je grenzen heen bent gegaan. Nemen de zorgtaken steeds toe en kun je het niet meer aan? Overleg dan met je directe omgeving welke oplossingen er mogelijk zijn. Zo voorkom je dat je overbelast raakt. Want dit raakt zowel de mantelzorger als de geliefde die verzorgt dient te worden. In steeds meer gemeentes is het ook mogelijk extra ondersteuning te krijgen voor mantelzorgers. Vraag de mogelijkheden na bij je gemeente

Verzorgen en werk Verzorgen en werk combineren

Veel mantelzorgers combineren hun mantelzorgtaken met een baan. Dit kan soms zorgen voor overbelasting of andere problemen. Bespreek dit altijd met je omgeving. Bespreek dit ook met je werkgevers en/of collega’s. Zo kunnen zij rekening houden met jouw situatie. Ook kun je verlofregelingen nagaan en eventueel overleggen met je werkgever over een eventuele aanpassing van je werktijden. Tevens is het belangrijk dat je werk en privé niet te veel combineert. Vaak wordt er gezegd dat je het geheel uit elkaar moet houden, maar dit is praktisch onmogelijk. Probeer er daarom voor jezelf een goede middenweg in te vinden.

Taken mantelzorg Taken bepalen en geliefden actief bezig houden

Het is voor jezelf praktisch en tevens fijn als je een duidelijk overzicht hebt van de hulp die je geliefde nodig heeft en welke jij zelf geeft. Zo kun je bepalen welke taken jij uitvoert en voor welke taken je andere inschakelt. Verder is het ook van belang dat je je naaste ook zelf actief bezig houdt. Ga vooral geen dingen doen die hij of zij zelf nog kan. Dit kost jou meer energie en levert je naaste vaak irritatie op. Ook al neemt een taak zo veel tijd in beslag en gaat het niet altijd zoals jij dat voor je ziet.

tijd voor jezelf Hou ook tijd voor jezelf over

Wellicht ten overvloede, maar een van de belangrijkste dingen om te onthouden als mantelzorger is dat je ook nog tijd voor jezelf moet overhouden. Plan dit bij voorkeur goed in, zodat je er niet tussenuit kunt. Hulp aan anderen geven vergt namelijk veel energie, dan is het belangrijk dat je zelf ook energie overhoudt en leuke dingen blijft doen. Zo blijf je niet hangen in een negatief patroon. Tijd voor jezelf kan echter ook al iets simpels zijn als het ophalen van de kinderen of boodschappen doen.

Zorgen voor je geliefden geeft voldoening!

Als je deze adviezen ter harte neemt en deze in de praktijk weet uit te voeren zul je zien er ook heel veel voldoening uit zorgen voor je geliefde is te halen.

Lees meer hulpinformatie over zorgen voor je geliefden via de Rubriek Mantelzorg >>

Foto Op een gezonde manier zorgen voor je geliefden door Kampus Production via Pexels.

05-10-2022

Tags: Zorgen voor je geliefden mantelzorg

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl