ouderschap en zorg Ontspanning mantelzorg
Zorg voor jezelf als jonge ouders en goed!

Zorg voor jezelf als jonge ouders en goed!

In Nederland worden nog steeds veel mensen op relatief jonge leeftijd ouder. Dit brengt voordelen maar ook nadelen met zich mee. Want hoe zorg je als jonge ouders goed voor je kind, zonder dat je jezelf vergeet. Veel jonge ouders hebben hier moeite mee. Maar ook vragen als hoe je daarnaast werk en studie combineert, re carrière behoudt of hoe je jezelf blijft na een bevalling zijn vragen waar veel jonge ouders mee zitten. Daarom bespreken wij tips en valkuilen voor jonge ouders of voor ouders met jonge kinderen. Deze tips en valkuilen zullen je helpen begrijpen hoe je goed voor jezelf blijft zorgen en voor je kind zonder dat één van de twee hieronder moet lijden.

genoeg rust Neem ook genoeg rust

Een fout die veel jonge ouders maken is dat ze denken dat het erbij hoort dat je vaak heel moe bent sinds je kinderen gekregen hebt. Het is zeker zo dat weinig slaap door moeilijk slapende kinderen invloed heeft op je energie, maar het is wel belangrijk jezelf genoeg rust te gunnen. Want een kind kost veel energie, maar het zou je ook veel energie moeten geven. Wanneer je dan ook dag en nacht bezig bent met je kind kan dit heel uitputtend zijn, maar zou je ook energie gekregen moeten hebben. Om genoeg energie te behouden is het echter van groot belang dat je genoeg rust neemt en echt even niets doet af en toe. Maar geef ook aandacht aan een gezond lichaam. Tevens is het belangrijk genoeg slaap te pakken.

passie ontdekken ouders Ontdek de passie van jou en je kind

Wanneer je vroeg ouder wordt betekent dit niet dat je direct al je dromen en wensen de deur uit kunt gooien. In tegenstelling zelfs, wanneer je jong ouder wordt heb je wanneer je kind ouder is zelfs nog heel veel tijd om je dromen achterna te gaan. Tevens hoef je als moeder niet meer halverwege te stoppen voor een zwangerschap. Benut de tijd met je kinderen dus om er achter te komen wat je echt nog wilt bereiken en geef jezelf hier ook de kans voor. Tevens kan het zoeken van de passie van je kindje je ook helpen bij de zoektocht naar je eigen passie.

verhouding werk en kind Zorg voor een gezonde verhouding tot werk en kind

Vooral jonge moeders zijn vaak geneigd te stoppen met werken wanneer ze een kind krijgen. Maar zoals gezegd is het belangrijk je dromen achterna te gaan, daarom is het juist belangrijk nadat je kinderen hebt gekregen te proberen de draad weer op te pakken. Uiteraard moet je dit wel op een gezonde manier doen. Zorg er dus voor dat je langzaam de draad weer oppakt en neem genoeg tijd voor je kinderen. Want vooral de eerste jaren is dat uiteraard waar je wereld om draait. Maar een gezonde relatie tot je kind omvat ook een gezonde relatie tot je werk.

ondersteun elkaar Let op elkaar en ondersteun elkaar

Als jonge ouders is het ook van belang dat je elkaar ondersteunt. Je doet dit samen en help elkaar hier ook bij, immers is het geen makkelijke opgave. Je zult daarom ook vast tegen obstakels aanlopen maar deze kun je alleen samen overwinnen. Geef elkaar daarom ook de ruimte wanneer dit nodig is. Dit doe je door elkaar bij tijd en wijle af te wisselen en niet alles samen te willen doen. Dit geeft jouw partner ook de kans om meer energie bij te tanken. Want het klassieke ouderschap is een intensieve taak.

Zorg voor jezelf!

Zo zorg je dus goed voor jezelf en je kind als jonge ouders. Lees ook meer plezierige tips via de Rubriek Ouderschap >>

Foto Zorg voor jezelf door William Fortunato via Pexels.

04-10-2022

Tags: Zorg voor jezelf ouderschap zorg

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl