ouderschap en zorg Ontspanning mantelzorg
Zo zorg je voor goed en duurzaam tuinonderhoud

Zo zorg je voor goed en duurzaam tuinonderhoud

Wanneer je een huis met een tuin koopt, zal je je er al snel aan moeten overgeven. Je zult al snel zo’n drie kwartier per week bezig zijn met het bijhouden van je tuin. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat elke Nederlander mét een tuin deze tijd echt wekelijks kwijt is aan tuinieren. Het onderhouden van een tuin is makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt er daarnaast wel voor kiezen om het zo makkelijk of zo moeilijk mogelijk voor jezelf te maken. Heb je namelijk een slimme, ingerichte tuin? Dan bespaar je je wel redelijk wat tuiniertijd per week. Heb je juist een tuin met veel groen en planten? Dan zal je wat meer tijd vrij moeten maken voor het onderhouden van je tuin.

duurzaam tuinieren natuur Denk aan de natuur en geeft het zijn ruimte

Ten eerste is het belangrijk om de natuur zijn eigen ruimte te geven. Hoewel dit er misschien wat warrig uit kan zien aan het begin, zal je merken dat het na enkele weken veel onderhoud kan besparen. Wanneer je namelijk de natuur zijn eigen gang laat gaan met bijvoorbeeld lokale flora fauna, merk je ongetwijfeld al snel dat je tuin zeer gezond is. Planten en bloemen die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat zullen namelijk goed en sterk worden. Dit heeft weer als gevolg dat je tuin minder vatbaar is voor vervelende ziektes, droogte, nare plagen of wateroverlast. Houd daar dus rekening mee met het inrichten van je tuin. Je kunt verder bewust de biodiversiteit verhogen in de tuin. Kies je voor exotische planten en bloemen? Dan zal je meer tijd kwijt zijn aan onderhoud.

beste tuinseizoen Het najaar is het beste seizoen om te tuinieren

Wanneer je ervoor kiest om veel planten en bloemen te poten in je tuin of op je dakterras, zal je merken dat de planten en bloemen er in elk seizoen anders uitzien. Veel planten zullen in de lente nieuwe knoppen krijgen, die langzamerhand uitgroeien. Na de zomer is er nog genoeg te doen. Hoewel het najaar vaak gezien wordt als een vervelende tijd met veel regen en wind, is het voor planten en bloemen dé ideale tijd om ze te (ver)planten. Bollen en zaden hebben dan de beste omgeving om zich te ontwikkelen tot bloem of plant. Zorg er dus voor dat jij jouw nieuwe lading bloemen en planten in het najaar plant, hierdoor ben je ook minder tijd kwijt aan onderhoud. Lees hier meer voor het onderhoud in de winter.

TuinTuin

vruchtbare bodem Een vruchtbare bodem doet het halve werk

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat een vruchtbare bodem één van de belangrijkste eisen is voor een ideale groei van planten en bloemen. Wanneer je ervoor zorgt dat de grond waarin jouw zaden en bollen geplant worden vruchtbaar is, zal je al snel genoeg merken dat je hierdoor ook minder tijd kwijt bent aan onderhoud. Jouw bloemen en planten groeien namelijk optimaal op dit soort momenten.

Je kunt je bodem gezond en vruchtbaar maken met behulp van mest of compost. Je moet dit simpelweg over de grond verspreiden. Denk er daarbij wel aan dat je niet te veel van elk moet toepassen. Wanneer je namelijk té veel gebruikt, zullen de planten en bloemen juist minder goed groeien en kwetsbaar worden.

Duurzaam tuinonderhoud een blijvertje?

We gaan er vanuit van wel met deze basistips voor lang tuinplezier. Meer tuintips lees je onder Wonen via de Rubriek Tuin >>

Foto Duurzaam tuinonderhoud door Gary Barnes via Pexels.

02-10-2022

Tags: Duurzaam tuinonderhoud Tuin Wonen

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl